Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszaküldésre javasolná a TB-törvényt Ádernek a Magyar Orvosi Kamara, de az alapvető szándékokkal egyetért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mivel a törvény elfogadását nem előzte meg szakmai konzultáció, a Magyar Orvosi Kamara frissen megválasztott elnöke, Kincses Gyula most Facebook-oldalán ismertette a kamara elnökségének hivatalos álláspontját azzal az új jogszabállyal kapcsolatban, amely 3 hónap nem-fizetés után elvenné a TB-jogosultságot magyar állampolgároktól.

A nyilatkozat hangsúlyozta, hogy a kamara is egyetért azzal a törvénykezési szándékkal, mely szerint minél több TB-befizetési elmaradást:

„Álláspontunk szerint az elmaradt járulékokat meg kell fizettetni, és a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása is elfogadható. […] Tapasztalatok szerint nagy számban lehetnek olyan személyek, akik tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, a munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt nem rendezik időben társadalombiztosítási jogviszonyukat. Az új törvény szerint az ő esetükben akár egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forint ellátási díjat eredményezhet. Ez sokak számára megfizethetetlen kiadást, vagy az egész család szociális helyzetének megrendülését okozhatja. Ezt aránytalan következménynek tartjuk egy alig több mint 23 000 forintos fizetési kötelezettség elmaradása miatt.”

Kincses tehát az alapvető szándék támogatása mellett csupán azt kritizálta, hogy aránytalan intézkedés kisebb tartozások miatt kizárni embereket az orvosi ellátásból, és a tartozások mértékéhez jobban arányosítaná a szankciókat.

„Azt, hogy a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi ellátószemélyzet kerül olyan helyzetbe, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást, az orvos-beteg bizalmi viszonyt alapvetően megzavarónak, szélsőséges helyzetek előidézőjének, a gyógyítás folyamatosságát veszélyeztetőnek tartjuk.”

-tették még hozzá. Végül úgy fogalmaznak, az általuk jelzett problémás részletek miatt az Orvosi Kamara vezetői törvényességi felülvizsgálatért fordul Áder János köztársasági elnökhöz, és arra fogják kérni, a jelenlegi formájában megfontolásra küldje vissza a törvényt az Országgyűlés elé, hogy a társadalmi egyeztetés végre teret kaphasson  az ügyben.

Noha az Éger István leváltása után, sajtóhírek szerint jóval karakteresebben kormánykritikus MOK elnökség tehát most is tiltakozik a TB-törvény ellen, azt az alapvető szellemiséget, mely szerint a közegészségügyben minden eszközzel be kell hajtani a TB-tartozásokat, akár a legszegényebbektől is, így tehát az éppen a legalsó rétegekben, spontán kialakuló „fizetős” egészségügyi rendszer terve tőlük is csak enyhe kritikát kapott.

Mint az ismert, a szerdán elfogadott törvény szerint aki három hónapon túl nem fizeti a járulékot, mert mondjuk munkanélküli, egyetem után még nem talált munkát vagy háztartásbeli, annak egyszerűen törölnék a TAJ-számát.

Amennyiben pedig ez megtörténik, az ellátást igénybe venni szándékozó ember állami finanszírozásra jogosulatlanként jelenik meg a rendszerben, így az adott intézményben – akárcsak egy magánkórházban – piaci árat kellene hogy fizessen azért, hogy foglalkozzanak vele.