Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Átgázoltak a tudósokon és a civileken” – Rengetegen elégedetlenek a most zárult klímakonferenciával

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az eredetileg tervezetthez képest két napos csúszással, vasárnap lezárult a COP25 elnevezésű madridi klímacsúcs, amelynek elsődleges célja volt vizsgálni a Párizsi Klímaegyezmény óta eltelt időszak klímaintézkedéseit, illetve a jövőre megrendezendő, 26. esemény előkészítése lett volna, semmilyen nagyobb áttörést nem vártak az idei eseménytől.

Azonban a szervezők így is legalább nagyobb együttműködési hajlamot vártak a résztvevőktől a Párizsi egyezményben foglalt 2 fokos hőmérséklet emelkedés alatt maradásra. A legnagyobb vita a szegényebb és gazdagabb országok között a „veszteség és kár” kérdésben alakult ki.

Eszerint a leggazdagabb, klímaváltozásért leginkább felelős országok, anyagi támogatásban részesítenék a legszegényebb, a hőmérséklet emelkedés által leginkább sújtottakat, kárpótolva őket az időjárás változás miatt elszenvedett károkért, mint például a mezőgazdasági termelés romlása. Erről többek között az USA hallani sem akar.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár keserűen fogalmazott a COP25-ről annak lezárása után:

„A nemzetközi közösség elvesztett egy fontos lehetőséget, hogy megmutassa elszántságát a klímakrízis hatásainak csökkentésére, és az arra fordítandó források bevonására. Nem szabad feladnunk, én nem fogom feladni.”

Sofie Nordvik, a Norvég Fiatalok delegációjának tagja a világ vezetőit ostorozta:

„Egyszerűen nincs meg az ambíció, ami a klímavészhelyzet elhárításához kellene. Vezetőinknek be kellene vetniük magukat. A világ egész máshogy nézne ki, ha ma a fiatalok vezetnék.”

Jennifer Morgan, a Nemzetközi Greenpeace vezetője szerint

„Ezen a klímakonferencián nyilvánvalóvá vált a szennyezők politikára gyakorolt befolyása, tekintve, hogy a felelőtlenül gyengekezű chilei vezetés lehetővé tette, hogy a Brazíliához és Szaúd-Arábiához hasonló klímablokkolók szénbányászati alkukat osztogassanak és átgázoljanak a tudósokon és a civil társadalmon.”

A konferencia záróokmánya tulajdonképpen egy deklaráció megszövegezését propagálja, amelyben a Párizsban elfogadott kibocsátás-kvóták és az abból megvalósult erőfeszítések közötti rés bezárására sürgetne. Ezt a dokumentumot többek között Guterres főtitkár is „kiábrándítónak” titulálta.

A klíma konferencia sikertelensége és a valóban jelentőségteljes döntések hiánya miatt elégedetlen tüntetők szombaton egy teherautónyi trágyát szórtak a találkozó helyszíne elé. A konferencián részt vevő tudósok és aktivisták szerint a valós sikerek elérését a legnagyobb COkibocsátó országok akadályozzák, miközben a párizsi egyezmény aláírása óta az üvegházhatású gázok légkörbe kerülése 4%-al emelkedett.

(Reuters)
Címlapkép: MTI/Mónus Márton