Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetők vonták blokád alá a szerb közmédia épületét

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Magyar Hang helyszíni tudósítói szerint tüntetők vették körbe a szerb közmédia, az RTS épületét, hogy így tiltakozzanak a véleményük szerint egyoldalú, a kormányzat álláspontját képviselő médium ellen, ami az ellenzéknek nem nyújt megfelelő teret a szereplésre.

A Szövetség Szerbiáért nevű ellenzéki pártok feletti ernyőszervezet által szervezett megmozduláson a résztvevők blokkolták az épület mindhárom bejáratát.

Vuk Jeremic, a Néppárt elnöke tegnap elmondta:

„mindez egy figyelmeztetés lesz annak reményében, hogy a köztévé dolgozói végre szakszerűen fogják ellátni a feladatukat, ugyanis az igazságot immár nyolc éve blokkolják ezen a csatornán.”

Erre példaképp többek között azt az ügyet említette, hogy a közmédia nem számolt be arról, hogy a belügyminiszter apja egy állami vállalattól áron alul beszerzett fegyvereket értékesített Szaúd-Arábiának. Amivel kapcsolatban az állam megkárosítása mellett felmerül a terrorizmus támogatásának gyanúja is, tekintve, hogy miközben a közel-keleti állam kapcsolatban áll iszlamista terrorcsoportokkal, jellemzően nyugati eredetű fegyverrendszereket használ.

Egy másik ügy volt, hogy ugyan interjúztak az ellenzéki újságíróval, akinek felgyújtották a házát, azonban arról nem tájékoztatták közönségüket, hogy a Biztonsági-Információs Ügynökség, vagyis a szerb titkosszolgálat több kollégája is szerepel az USA szankciós listáján.

Idén rájár a rúd a szerb közmédiára: a tavaszi, több hetes tüntetéshullám idején is többször vonultak a tiltakozók a közmédia épületéhez, az egyik ilyen alkalommal pedig többen sikeresen be is hatoltak, akkor több ellenzéki vezető is bejutott, akik úgy nyilatkoztak, addig nem hagyják el az épületet, míg be nem olvassák követeléseiket. Ez azonban nem történt meg, a rendőrség eltávolította a tüntetőket.

A tavaszi tüntetéshullám jóval több embert mozgatott meg, mint a mai esemény, akkor tízezrek vonultak az ország több városában, hogy a kormány és a rendszer politikája ellen tiltakozzanak, miután sok európai félperiféria-országhoz hasonlóan a kormány a saját tőkései és a nemzetközi nagyvállalatok kiszolgálását helyezi a társadalom érdekei elé. A szerbiai tavaszi tüntetéshullámról ebben a cikkben írtunk részletesebben.