Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még mindig nem állapodott meg a kormány a szakszervezetekkel a jövő évi minimálbér megemeléséről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerdán délután ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), ahol a fő téma a bérmegállapodások újratárgyalása volt. Ugyanis már nem csak a szakszervezetek, hanem a kormány is indokoltnak tartja a 2019-2020-as bérmegállapodás jövő évi részét, amelynek oka, hogy az abban foglalt makrogazdasági mutatók minimum két százalékkal túlteljesültek.

A 24.hu-nak Kordás László, a MASzSz – Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke számolt be az ülésről. Az érvényes bérmegállapodás szerint idén és jövőre is 8-8 százalékkal emelkedne a minimálbér és a bérminimum is, előbbi jelenleg 149 ezer forint, utóbbi 195 ezer forint.

Kordás szerint a szakszervezetek egységesen a két számjegyű, azaz minimum 10 százalékos emelésért küzdenek, azonban a munkáltatók nem tartják indokoltnak az eltérést az eredeti tervtől.

Az ülésen kialakult szakmai vita során a munkáltatók jelezték, hogy szeretnének tisztábban látni 2020-al kapcsolatban, ezért arra kérik a Pénzügyminisztériumot, hogy valamiféle előrejelzéssel készüljenek arról, hogy alakul jövőre a GDP, az infláció és a termelékenység. Ettől tennék függővé, hogy mindenképp kitartanak-e a 8 százalék mellett, vagy elfogadhatónak tartják a magasabb emelést is. Az előrejelzéseket a kormány végül december 20-ra ígérte.

Még szeptemberben írtunk arról, hogy Magyarország büszkélkedhet a régió legalacsonyabb béreivel: az adatok szerint a visegrádi országok közül több is tíz százalék feletti emelést hajtott végre az elmúlt években. Emellett az állam magasan meg is adóztatja a bruttó béreket, mintegy 34 százalékát vonja el különféle adók és járulékok formájában.