Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Klímavészhelyzetbe „csomagolta” a Greenpeace az Európai Tanács brüsszeli székházát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vörös lángokat ábrázoló óriásmolinókkal „díszítették fel” több emelet magasságig, és vörösen világító görögtüzekkel világították be az Európai Tanács brüsszeli székházát több EU-s országból és Svájcból érkező Greenpeace-aktivisták az uniós klímastratégiáról is döntő csúcstalálkozó napján – erről a környezetvédő szervezet adott ki közleményt.

A látványos tüntetéssel az Európai Bizottságban szerdán bemutatott, európai zöld megállapodásnak (Green New Deal) nevezett munkadokumentum azonnali elfogadására akarják rábírni az uniós tagországok vezetőit.

Az akcióban 28 alpinista és további 33 aktivista vett részt, akik egy piros tűzoltóautóval érkeztek a helyszínre a találkozó kezdete előtt néhány órával, majd a performansz alatt tűzjelző szirénával csaptak óriási zajt – áll a Greenpeace beszámolójában.

Kép: © Greenpeace / Eric de Mildt. 

Így nézett ki a „lángoló” székház messziről:

Kép: Greenpeace.org

Az egyik molinóra nagy betűkkel a „Klímavészhelyzet” feliratot is kiírták. Az épület homlokzatára felmászó aktivisták többnyelvű felirattal ellátott zászlókat is lobogtattak, amelyekre a

„Klímahalogatók az épületben”

feliratot nyomtatták.

Az uniós csúcstalálkozó első napján az Európai Tanács a tervek szerint véglegesíteni fogja az EU éghajlat-változás elleni hosszú távú stratégiájára vonatkozó iránymutatásait. A tagországi vezetők mindenekelőtt azzal foglalkoznak, hogy miként érhető el a 2050-re kitűzött uniós klímasemlegességi cél.

A Greenpeace európai igazgatója, Jorgo Riss úgy nyilatkozott: „A világ lángokban áll, az országaink vezetői pedig tétlenül nézik. Nem elegendő az, ha csak simán megállapodnak egy hosszú távú, 2050-es klímasemlegességi célban, mert ők addigra már rég nem lesznek pozícióban. Sokkal fontosabb hogy azonnal megtegyék klímaváltozás elleni harc legfontosabb lépéseit, amíg még hatalmon vannak. Ez pedig azt jelenti, hogy 2030-as célokra van szükség, ami szakít a fosszilis energiacégekkel, és ezzel egyidejűleg megújuló, környezetkímélő energiába fektetnek be.”

Délután az MTI arról számolt be, hogy a rendőrség eltávolította a Greenpeace aktivistáit a csütörtök délután kezdődő csúcstalálkozó helyszínéről.  Az intézkedés részleteiről nem adtak tájékoztatást.

Az uniós tanács illetékesei megerősítették, hogy az előzetes hírekkel ellentétben végül mégsem helyezik át a csúcstalálkozó helyszínét abba a szomszédos épületbe, amely korábban rendszeresen adott helyszínt az állam-, illetve kormányfők tanácskozásának.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, júniusban Magyarország, Csehország és Lengyelország megvétózta az Európai Unió üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkentéséről szóló célkitűzését. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón úgy nyilatkozott a mai brüsszeli csúcstalálkozóról, hogy a magyar állam csak akkor tudja támogatni a 2030-on túlnyúló, 2050-es klímacélt, ha „nem az emberek fizetik meg a klímavédelem árát”, hanem a nagyvállalatok és a nagy szennyező országok, melyek között külön kiemelte az USA-t és Kínát.

(Greenpeace.org, MTI)

Kiemelt kép: Greenpeace sets EU on fire. Greenpeace Belgium activistists wrap the EU summit venue in Brussels with images of giant flames, setting off clouds of smoke, flares and sounding a fire alarm to urge European government leaders to take immediate action to respond to the climate emergency / © Greenpeace / Eric de Mildt. All rights reserved. [email protected] +32496869356