Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az atlétikai vb-ről megállapodott Gulyás és Karácsony, Liget-ügyben viszont patthelyzet alakult ki

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Tarlós-érában meghonosodott hagyományt folytatva Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gerely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) ülése után. Szó esett az atlétikai világbajnokságról, olyan fővárosi fejlesztésekről, mint a Liget-projekt, az új budai szuperkórház vagy az új dél-budapesti híd építése, valamint a Lánchíd felújítása, de kisebb vitát is lefolytatott a két politikus a kamerák előtt a nagy port kavart új kulturális törvényről is.

Budapest, 2019. december 12.
Karácsony Gergely fõpolgármester (j) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter kezet fog a Fõvárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után tartott közös sajtótájékoztatón a Városházán 2019. december 12-én.
MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely szerint összességében sikerült távol tartani a megbeszéléstől az aktuálpolitikai véleménykülönbségeket, és Karácsony is pozitívumnak nevezte, hogy összességében a budapestiek számára fontos fejlesztések tekintetében több kérdésben is sikerült közös nevezőre helyezkedni.

Ugyanakkor Karácsony úgy fogalmazott, a főváros képviselőinek „szóvá kellett tennie” azokat a „baljós” parlamenti döntéseket, amelyek közvetlenül hátrányosan hatnak az önkormányzati szektorra, mint például az építéshatóság vagy a színházak finanszírozásával kapcsolatos törvénymódosítások.

Gulyás Gergely ígéretet tett arra, hogy december 31-ig kormányrendelet fogja rögzíteni, hogy a kormány ugyancsak támogatja azokat a feltételeket, amelyekhez a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadott saját határozatában a világbajnokság megrendezését köti. Ez azt is jelenti a miniszter szerint, hogy a kormány partner lesz más feltételek teljesítése mellett az érintett kerületek járóbeteg-ellátásának fejlesztésében is. Karácsony ezt a megállapodást a budapestiek győzelmének nevezte.

Nincs teljes egyetértés azonban az új szuperkórház, illetve az új dél-budapesti híd kapcsán, ezért mindkét esetben elnapolta a döntés az FKT a testület következő üléséig.

Míg a kormány  az új déli Duna-hidat a Galvani utca–Illatos út vonalában szeretné megépíteni, fővárosi szakértők részéről viszont felmerült, hogy a délebbi, albertfalvai Duna-hidat kellene priorizálni. Karácsony szerint erről azért is halasztották el a döntést, mert ebben az ügyben nem áll fent olyan időprés, mint például az atlétikai vb esetében.

Ami pedig a dél-budai centrumkórházat illeti, a kormány továbbra is kitart az M7 és az M1 autópálya közös szakasza melletti Dobogó nevű terület mellett, a főváros azonban közösségi közlekedéssel elérhető területet szeretne, és megvizsgálná a kelenföldi pályaudvar melletti fővárosi önkormányzati telkeken való építkezés lehetőségét. Gulyás ezt úgy kommentálta: akár jelentős pluszköltsége lehet, ha máshová szeretné a főváros a beruházást, de „nincs elvi alapú elzárkózás” a kormány részéről.

A miniszter egyébként a két elnapolt napirendi ponttal kapcsolatban epésen odaszúrt Karácsonynak:

„Reméljük, főpolgármester úr a híd- és kórházstopot is feloldja, ha már atlétikai vb kapcsán a stadionstopot volt olyan kedves.”

Karácsony szerint mindkét témában szakmai vita áll fenn, nem arról van szó, hogy akár egyik, akár másik fél ne akarná valamelyik projekt megvalósulását.

Sokkal inkább patthelyzet mutatkozik a Liget-projekt ügyében: a kormány azt kérte a főváros vezetésétől, hogy fontolja meg, milyen formában tudná támogatni a beruházás, de nem tudtak zöld ágra vergődni a kérdésben. Karácsony azt mondta, ez előbbi témákkal szemben a Liget ügye olyan, amelyben nem látja, hogy hogyan közeledhetnének a főváros és a kormány álláspontjai. A főváros nem ért egyet azzal, hogy a Ligetben új épületek épüljenek, miközben a budapesti kulturális intézményrendszer bővítését tudná támogatni.

Karácsony a Lánchíd felújításával kapcsolatban megjegyezte, az nem tűr halasztást, itt az lehet a megoldás, hogy az alagúthoz most nem kezdenek hozzá, csak a hídhoz erre a kormány Tarlósnak 6 milliárdot ígért, ezt tartják most is, annyiból viszont nem jut az alagútra. Gulyás nem kapott felhatalmazást a kormánytól, hogy több pénzt ígérjen, de teljesen nem is zárkózott el tőle, erre jövőre visszatérnek.

Miután az FKT ülésének napirendi pontjain végigértek, kisebb vitába bonyolódott Gulyás és Karácsony a fővárosi színházak finanszírozásával kapcsolatban.

A Hír TV felvetésére, mely szerint Gulyás a délelőtti kormányinfón „értelmetlennek” nevezte a hétfői tüntetést a kultúra szabadságáért, Karácsony azt mondta, szerinte akkor is volt értelme, mert a végül elfogadott törvényjavaslat se jó a színházaknak. Hozzátette: a normatív finanszírozás is jobb annál, mintha egyes megegyezésekhez kötnék az állami támogatásokat, szerinte ez utóbbi jókora bizonytalanságot hordoz magában.

Gulyás ehhez kapcsolódóan megjegyezte: a kormány „soha nem fogja kritizálni, ha valaki a gyülekezés alapjogával él”, de azért nem tartja megalapozottnak Karácsony kritikáját, mert szerinte épp akkor lehetséges kiszámítható finanszírozás, ha az az önkormányzat, amely nem tudja fenntartani a saját intézményét, ha ez viszont nem áll fent, akkor megállapodást kell kötni a kormánnyal.

Karácsony a Katona József Színházra és a Gothár-ügyre utalva elmondta, szerinte nem helyes azt a színházat büntetni, amely megtörte azt a szokást, hogy a zaklatási ügyeket eltussolják.  Gulyás szerint azonban az nem tekinthető korrekt ügykezelésnek, hogy az intézmény akkor tesz lépéseket, ha már nyilvánosságra került a zaklatási ügy.

Elképzelhető, hogy lesz olyan színház, amely teljesen a főváros alatt fog maradni, de az is, hogy minden színház esetében meg tudnak állapodni, de erről a mai találkozón nem tárgyaltak – mondta Karácsony Gergely.

A teljes sajtótájékoztató megtekinthető az atv.hu közvetítésében:

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi