Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Boldog karácsonyt kívánnak hajléktalan emberek az Alkotmánybíróságnak kedden

Ez a cikk több mint 4 éves.

Békés tüntetést szervez holnap estére, az emberi jogok világnapjára a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ és az Utcajogász, hogy ezzel hívják fel az Alkotmánybíróság figyelmét, miután az elutasította azokat a bírói indítványokat, amelyek a hajléktalanságot büntető jogszabály megsemmisítését kezdeményezték.

„Az Alaptörvény értékrendje szerint a nincstelenségre, a hajléktalanságra senkinek nincs joga, ez az állapot nem az emberi méltósághoz való jog része”

– áll az Alkotmánybíróság határozatában, a tüntetéssel viszont arra szeretnék felhívni a figyelmet: a hajléktalanság nem egy választott életforma, hanem a társadalmi kirekesztettség állapota.

A Helsinki Bizottság megbízásából a Budapest Intézet kiszámolta, hogy mennyibe is kerül egy hajléktalanság miatt indított szabálysértési ügy: ha az elítéltet felmentik, 46 ezer forintjába, ha viszont a maximális, 60 napos elzárást szabják ki rá, akkor az eljárás és végrehajtás 449 ezer forintjába kerül az adófizetőknek.

Tehát nem csak értelmetlen, hanem drága is a hajléktalanok üldözése.

A gyülekező 17 órakor kezdődik a Széll Kálmán téren, az óra alatt, ezután hajléktalan emberek videóüzenetei, valamint aktivisták beszédei következnek; a programot a Csíkszereda improvizációs kórus közös éneklése zárja.

„Nem lehet embereket zavaró rendészeti problémaként kezelni. Nem lehet fontosabb államcél a közterületek rendeltetésszerű használata, mint a szegény emberek méltóságának megőrzése. A szegény emberek méltóságát pedig igenis sérti, ha élethelyzetük miatt büntetik őket és fontosabbnak tartják a közterületek rendjét náluk”

-nyilatkozta Lakatosné Jutka, az A Város Mindenkié aktivistája.