Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Orvosi Kamara új elnöke keményebb bértárgyalásokat és a hálapénz elleni drasztikus fellépést ígér

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Magyar Orvosi Kamara frissen megválasztott elnöke, Kincses Gyula a hálapénz elleni keményebb fellépést és bértárgyalásokat ígér, derül ki a Kamara Facebook-posztjából.

Kincses bemutatkozó látogatáson járt Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárnál, ahová („jelezve azt, hogy a kamara már nem elnöki rendszer”) Lénárd Rita és Álmos Péter alelnökök is elkísérték.

„Elmondtam, hogy alapállásunk, hogy az előző vezetésnél keményebbek leszünk a bértárgyalásban (és OKGY felhatalmazás van a túlmunka felmondásának megszervezésére), de – amennyiben megfelelően be vagyunk vonva a döntéselőkészítésbe -, együttműködőbbek leszünk a reformokban.”

-írja Kincses.

Az elnök egyébként nemrég azt nyilatkozta az Indexnek, hogy csak egy módon lehet eredményesen fellépni a hálapénz ellen: ha jelentősen megemelik az orvosok fizetését.

Az első a béremelés, méghozzá egy tisztességes, egylépcsős, amiből a társadalom és az orvos is érzi, hogy a doktorok ki lettek emelve, meg lettek becsülve. Pár éven belül el kell érni, hogy bruttó egymillió forint legyen a szakorvosi alapbér.

Kincsest 202-120 arányban választotta meg a Magyar Orvosi Kamara új elnöknek november 30-án. Kincses az 1001 orvos a hálapénz ellen csoportból induló Újratervezés csoport jelöltjeként váltotta le a 16 éve a szervezetet vezető Éger Istvánt.

Kincses Gyula fül-orr-gégész szakorvos, 1990 és 1994 között az MDF országgyűlési képviselője, 1998 és 2000 között az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatalban, a Kormányzati Stratégiai Elemző Központban, majd a miniszteri kabinetben, kormányfő-tanácsadóként dolgozott. 2001 és 2010 között az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet vezette. 2007 októbere és 2008 májusa között volt az Egészségügyi minisztérium államtitkára. 2017-ben leültette a pártokat, és az ő vezetésével az összes ellenzéki párt közösen fogadott el egy Egészségügyi Minimum nevezetű programot.