Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke azt ígéri, elkezdik az önkéntes túlóra felszámolását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sajtótájékoztatót tartott Kincses Gyula, akit szombat délelőtt választottak meg a Magyar Orvosi Kamara új elnökének.

Kincses elmondta, az első lépések egyike lesz az, hogy felmérjék, hogyan tudják felgyorsítani a bértárgyalásokat, ugyanis szerinte ez „nem megúszható” az egészségügyben. A 24.hu beszámolójából kiderül, az új kamara azt ígéri, hogy a tárgyalásokon keményebb lesz, a reformokban együttműködőbb, és bár a direkt politikai nyomásgyakorlástól tartózkodni kívánnak, szóvá fogják tenni, ha valami sérti a betegek érdekeit.

Kincses azt nyilatkozta, első napján a jogászaikkal fog egyeztetni amiatt, hogy a Magyar Orvosi Kamara kezdje el tisztázni a sztrájk feltételrendszereit. Ugyanakkor hozzátette azt is, szerinte nem lesz szükség munkabeszüntetésre, mert elég nyomásgyakorlás lesz az, hogy elkezdik az önkéntes túlóra felmondását.

Az új elnök „tisztességes, betegbarát, hálapénzmentes” egészségügyet szeretne, és hangsúlyozta, szerinte nemcsak elnököt, hanem új elnökséget is választottak szombaton, ugyanis a testület összes érdemi pozíciójába olyan jelöltek kerültek, akik a kamarát megreformálni kívánó Újratervezés csoport tagjai.

Az Újratervezés ezt írja magáról a weboldalukon:

Az Újratervezés csoport azzal a céllal jött létre 2018-ban, hogy a Magyar Orvosi Kamarát egy olyan szervezetté tegye, ami határozottan fellép az egészségügyben dolgozó tagjaiért. Célkitűzéseinket egy választási programban fogalmaztuk meg, amely közvetlenül a gyógyítók programja, közvetve pedig a gyógyulást keresők érdekeit képviseli. A csoport várja tagjai és támogatói sorába mindazokat, akik a programban felsorolt célokkal és eszközökkel egyetértenek.

Csoportunk alulról építkezik és demokratikus értékek mentén szerveződik, ahol helye van a Kamara minden tagjának, legyen szó pályáját éppen elkezdő rezidensről, vagy egykor a Kamara alapításánál segédkező kollégáról. A célunk egy erős, tettre kész Kamara életre hívása. Kiemelten számítunk azok részvételére, akik eddig is a Kamara működtetésén dolgoztak, de úgy érzik, hogy erőfeszítéseik nem megfelelően hasznosultak.

Kincses Gyulát 202-120 arányban választotta meg a Magyar Orvosi Kamara új elnöknek november 30-án. Kincses az 1001 orvos a hálapénz ellen csoportból induló Újratervezés csoport jelöltjeként váltotta le a 16 éve a szervezetet vezető Éger Istvánt.

Kincses Gyula fül-orr-gégész szakorvos, 1990 és 1994 között az MDF országgyűlési képviselője, 1998 és 2000 között az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatalban, a Kormányzati Stratégiai Elemző Központban, majd a miniszteri kabinetben, kormányfő-tanácsadóként dolgozott.

2001 és 2010 között az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet vezette. 2007 októbere és 2008 májusa között volt az Egészségügyi minisztérium államtitkára. 2017-ben leültette a pártokat, és az ő vezetésével az összes ellenzéki párt közösen fogadott el egy Egészségügyi Minimum nevezetű programot.

(24.hu, Mérce)