Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hétfőn tüntetés lesz a független színházak védelmében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 13:50:

Hétfő délután hat órára „Tüntetés a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért” címmel tüntetést szervez a Katona József Színház a főpolgármesteri hivatal elé, hogy így tiltakozzon a kormány kulturális intézményeket érintő törvényjavaslata ellen. A tüntetésen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is felszólal.

Mint írják,

„A kormány által készített törvényjavaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját. A javaslat többek között megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát. Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki.

A magyar kultúra sokszínűségét eddig a művészet szabadsága biztosította. A politika nem szólhat bele a színházi életbe! A színházigazgató kinevezési joga nem lehet hatalmi játszmák eszköze.”

A rendezvény eddig ismert felszólalói:

  • Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze
  • Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője
  • Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója
  • Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója
  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere

Korábban írtuk:

A Független Előadóművészeti Szövetség december 6-án kampányt indított az új salátatörvény-tervezet ellen, amellyel a kormány megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot azért, hogy még jobban ellenőrizhesse a kultúrát.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, ezek a módosítások a színházakat még súlyosabban érintenék, ugyanis az előadóművészeti törvény megváltoztatásával megszüntetnék a független színházak működési támogatásait. Az alapvetően önkormányzati fenntartású kőszínházak igazgatóit illetően pedig az EMMI-miniszter kapna egyeztetési jogot, vagyis itt is szorosabban a minisztérium alá rendelnék az intézmények működését.

A szövetség első lépésként egy online petíciót nyújtana be az országgyűlési képviselőknek, amelyet itt tudnak aláírni azok, akik nem értenek egyet a törvénymódosítással.

A petíció szövege így hangzik:

„Tisztelt Országgyűlési Képviselők!

A kormány a magyar kulturális élet szisztematikus szétverésére készül! Egy friss törvénytervezet szerint:

  • Beszántanák a Nemzeti Kulturális Alapot
  • Mostantól a miniszter döntené el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója (vagy ha a színházak ebből nem kérnek, akkor nem kapnak pénzt)
  • Megszüntetnék a független színházak működési támogatását – ezzel a biztos megszűnésre ítélve őket.

Az oktatás és a tudományos élet után a kormány a szabad kultúrára tör. A központosítás hulláma most elérte a színházat és a kultúra minden egyéb területét. A forrásokhoz való hozzáférést végleg politikai elköteleződéshez kötnék.

Mondjon nemet a szabad kulturális élet szétverésére!

A kultúra nem a politikusoké, hanem a miénk, embereké! Nem adjuk, mert a kultúra közös, nemzeti alap!

Egyeztetés nélkül, egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítik el a színházak önálló, szabad működését. Ezzel évi 7 millió nézőt vesznek semmibe.

Tiltakozunk a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése ellen.

Tiltakozunk a független színházak és táncegyüttesek működési támogatásának megszüntetése ellen.

Tiltakozunk az ellen, hogy a miniszter döntse el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója.

Követeljük, hogy – amennyiben az benyújtásra kerül – az országgyűlési képviselők mondjanak nemet a törvényjavaslatra, amely nélkülöz mindenfajta társadalmi és szakmai konszenzust. Mondjanak nemet a kulturális élet kivégzésére!”

Emellett pedig egy közös szolidaritási akcióra is felkérik a színházak igazgatóit és a társulatok vezetőit:

„A csatlakozó színházak december 6-tól 11-ig minden előadásuk után szolidaritási akcióra kérik fel a nézőiket. Az előadás után a színház vezetője vagy színésze kiáll a színpadra, és felolvassa a petíció szövegét vagy elmondja a színház saját üzenetét a tervezett változással kapcsolatban. Ezután a nézőket a színpadra inivtálják, és készül egy közös fotó a társulattal, amit a színház a saját felületein közzétesz” – írja a Független Előadóművészeti Szövetség közleményében.

A kampányhoz csatlakozni lehet az akcióhoz készült Facebook profilkép keret (badge) megváltoztatásával is.

A napokban egyébként kiderült az is, hogy az NKA módosítására a kormánypárt szerint Gothár Péter szexuális zaklatási botránya miatt van szükség.

A Magyar Nemzet azt írja, „kormányzati körökben megdöbbentőnek tartják azt a cinizmust, amivel a színház és a főváros vezetése a Gothár Péter zaklatási ügye nyomán kirobbant botrányt kezelni próbálta, éppen ezért döntött a kormány a színházak finanszírozásának átalakítása mellett„, az Origo pedig péntek délután már „Az állam nem támogathatja tovább a Gothár-féle zaklatószínházak működését” címmel közölt cikket.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebookon írt arról, hogy a törvénymódosításból „a kultúra totális átpolitizálásának, Fidesz-felügyelet alá helyezésének szándéka olvasható ki”, és kérdéseket intézett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez:

„Az általam ismert kormányelőterjesztés szándékait, szövegét, az abban megfogalmazott javaslatokat súlyos károkozásnak tartom. Mivel azonban hivatalos tájékoztatást sem az érintettek, sem a városvezetés a kormánytól nem kapott, ezért kérem miniszter urat erősítse meg:

– készül-e a kormány a kultúrafinanszírozás átalakítására?
– igaz-e, hogy miniszteri „egyetértési jogot” vezetne be az állam által is finanszírozott színházigazgatók kinevezéséhez és a megbízatás „visszavonásához”?
– mikor kívánja a kormány az érintetteket tájékoztatni szándékairól?”

Gulyás péntek délután szintén Facebookon reagált, de bejegyzésével ő is főleg a fideszes álláspontot ismételte.