Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszalép a demokrata elnökjelöltségtől Kamala Harris

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kamala Harris Kalifornia állam szenátoraként januárban jelentette be, hogy ő is indul az elnökjelöltségért zajló demokrata előválasztáson, azonban mai bejelentése szerint elfogytak a forrásai, így felfüggeszti a kampányát.

„Megvizsgáltam ezt minden szempontból és az elmúlt napok során életem egyik legnehezebb döntését hoztam meg”

– áll Harris támogatóinak küldött emailjében.


Harris azon kevesek egyike volt az indulók közül, akik 2016 óta csatlakoztak a szenátushoz, hamar fel is figyeltek rá éles Trump-kritikája miatt. Egy darabig ígéretesnek tűnt kampánya is (12 millió dollárt gyűjtött az első három hónapban), azonban aztán lecsillapodott a kezdeti lendület, majd az utóbbi hónapokban egyre inkább alulmaradni látszott a legnépszerűbb demokrata jelöltek mögött. Nem ez egyébként az első visszalépés a 2020-as demokrata elnökjelöltségért versengők között: ugyancsak a forrásai kimerülése miatt november elején Beto O’Rourke volt texasi képviselő fejezte be kampányát.

Donald Trump hivatalának lejáratával 2020.november 3-án kerül sor az Amerikai Egyesült Államok soron következő elnökválasztására. Az elnöki posztért jellemzően újból indul a hivatalban lévő elnök (jelenleg Trump), a másik oldalon pedig előválasztást tartanak a jelöltségről – ennek megfelelően egyelőre egymással mérkőznek meg a demokraták, egyelőre még több mint tízen, köztük Bernie Sanders, Elizabeth Warren és Joe Biden a legismertebbek és jelenleg legnépszerűbbek, de például november elején szállt versenybe New York volt polgármestere, Michael Bloomberg milliárdos is.

A helyzetet némiképp bonyolítja, hogy az amerikai hírszerzés egyik munkatársa névtelen közérdekű bejelentést tett arról, hogy Trump egy júliusi telefonbeszélgetésben nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre annak érdekében, hogy Ukrajna indítson büntetőeljárást legnagyobb demokrata riválisa, Joe Biden és fia, Hunter Biden ellen. Trump ellen emiatt megszavazták az alkotmányos vádeljárás megindítását, az utóbbi hetekben több meghallgatást is tartottak azt a vádat illetően, hogy Trump hatalmát arra használja, hogy külföldi beavatkozással befolyásolja a 2020-as választás eredményeit.

(BBC)

Címlapkép: Gage Skidmore / Flickr