Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A milliárdos Bloomberg is indul a demokrata előválasztáson, Warren máris beszólt neki

Ez a cikk több mint 4 éves.

Michael Bloomberg volt New York-i polgármester és ismert liberális milliárdos eddig csak rebesgette, hogy esetleg elindulna az amerikai Demokrata Párt elnökjelölti posztjáért, azonban péntek este hivatalosan is bejelentette, hogy beszáll a mérkőzésbe – írja a New York Post.

A milliárdos nem kifejezetten népszerű a közösségi médiás platformokon, a Zignal Lab elemzőcég szerint az indulásával kapcsolatos megnyilvánulások 62 százaléka negatív.

Hovatovább a legnépszerűbb poszt Bloomberg indulásával kapcsolatban Elizabeth Warren, mérsékelt – az Egyesült Államokban radikális – baloldali programot hirdető jelölttől származik, aki a Twitteren üdvözli New York volt polgármesterét a küzdelemben.

 

Bloomberg anyagi helyzetére és politikai álláspontjára utalva figyelmébe ajánlotta a gazdagokra kivetendő adó-kalkulátorát is, mellyel minden milliárdos kiszámolhatja, mennyit kellene bedobnia a közösbe, amennyiben Warren lenne az Egyesült Államok – első női – elnöke. Mint írja,

„Üdv a versenyben, @MikeBloomberg! Ha olyan irányelv-tervezeteket keresel, melyek nagyban megváltoztatják a dolgozók életét, és igen népszerűek, kezdd itt„.

A kalkulátorban vagy egy külön link Bloomberg számára, melyre kattintva a program automatikusan a milliárdos vagyona alapján kalkulálja ki, mennyi adót kellene befizetnie, hogy abból a közszolgáltatásokat fejleszthessék, melyek az Egyesült Államokban centrumországokhoz képest kirívóan silányak.

52 milliárd dolláros vagyonával egyébként Warren agendája szerint 3 milliárd dollár vagyonadót kellene fizetnie a szupergazdagokra kivetendő adók szerint a szupergazdag jelöltnek.

Warren beszólása Bloombergnek nem véletlen, ugyanis a friss jelölt köréhez tartozó források szerint úgy vélekedett, hogy a jelenleg a népszerűségi listát vezető baloldali jelölt nem alkalmas Donald Trump jelenlegi amerikai elnök megverésére.

Bloomberg-közeli források szerint

„Trumpot újraválasztják, amennyiben Elizabeth Warren a jelölt. Ezt egyetlen demokrata sem akarhatja.”

Ebből fakadóan a Demokrata Párt számos befolyásos és vagyonos támogatója győzködte a megválasztása esetén számukra minden bizonnyal fényes jövőt ígérő Bloomberget, hogy mérettesse meg magát a demokrata előválasztáson – aki így azonban a hozzá hasonló elveket valló Joe Biden, Kamala Harris és Pete Buttigieg ellenfele lesz.

New York volt polgármesterének kampányának érdekessége, hogy miután későn szállt be a versenybe, az első négy államot – melyek Iowa, New Hampshire, Nevada és Dél-Karolina – kihagyja, vagyis meg se próbál jelölttársai fölé kerekedni.

Ellenben komoly energiát fog fordítani, hogy megnyerje a „nagy államokat”, melyekben sokan laknak, így sok elektort adnak, mint Texas vagy Kalifornia. Howard Wolfson, a milliárdos közeli munkatársa úgy fogalmazott,

„bizakodunk, hogy a szuperkedden voksoló államokban megvetjük majd a lábunkat”.

Ez március második keddjét jelenti, mikor összesen tizenkét államban szavaznak a Demokrata Párt támogatói az elnökjelöltekről, és igen fontos pontja a kampánynak valamint a vetélkedésnek.

A jelölt programja nem kifejezetten tér el a klasszikus tőkés programoktól az alapján, amit jelenleg tudni róla, egyelőre a szigorúbb fegyvertartási szabályozást és a szénipar megrendszabályozását, vagyis a kibocsátások csökkentését emelik ki belőle a sajtóhírek.

Habár Bloomberg a Demokrata Párt hagyományos establishment-jéhez, elitjéhez tartozik, a pártban többen nem nézik jó szemmel a 77 éves politikus indulását, és kételkednek abban, hogy alkalmas lenne az elnökjelölti posztra, az Atlantic-ban megjelent elemzés szerint pedig egyenesen Warren malmára hajtja a vizet.

via New York Post / MTI / Atlantic