Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszalép a demokrata előválasztástól Beto O’Rourke, a korábbi liberális ikon

Ez a cikk több mint 1 éves.

Bő három hónappal az iowai előválasztás előtt kiszállt az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó kampányból Beto O’Rourke, volt texasi képviselő, akit korábban az egyik nagy esélyesnek tartottak a párt liberális szárnyának részéről – írja a New York Times.

Habár korábban az „új Kennedy-nek” is tartották, miután támogatottsága és anyagi tartalékai erősen megcsappantak, a volt jelölt a hozzá közel álló források szerint a hét közepén döntött úgy, hogy kiszáll a versenyből.

O’Rourke a Medium nevű platformon, valamint támogatóinak küldött levélben jelentette be visszalépését. Mint írja,

„noha nehéz elfogadni, világossá vált számomra, hogy ez a kampány nem rendelkezik az eszközökkel, hogy sikeresen továbbfusson. Nem elnökválasztási vagy előválasztási jelöltként fogom az országomat szolgálni. Ennek elismerése szolgálja jelenleg leginkább ennek a kampánynak az érdekeit, ez ennek a pártnak az érdeke, miközben igyekszünk egy jelölt körül egyesülni, és ez ennek az országnak is a legfőbb érdeke.”

Levelében megköszöni az eddigi támogatást, valamint kitér olyan dolgokra, mint a fegyvertartás szigorításával kapcsolatos elvei, a klímaváltozás elleni küzdelemre vonatkozó elképzelései, az egészségügyi reformtervek, az antirasszista és bevándorlópárti agendák, valamint kampánya támogatóinak gondos megválogatása.

O’Rourke az El Paso-i mészárlás után fordult rá komolyabban a fegyvertartás szigorítását propagáló irányvonalra, melyben a legtöbb jelöltnél szigorúbb álláspontot hirdetett, beleértve tervezetét, miszerint a rohampuska jellegű fegyvereket be kellett volna szolgáltatniuk tulajdonosaiknak.

Döntésében kasszájának kimerülése mellett a legutóbbi felmérések is szerepet játszhattak.

Erős kezdés után komoly visszaesés volt megfigyelhető a jelölt kampánygyűjtése tekintetében – első 48 órájában több támogatást gyűjtött, mint a rá következő száz napban, miközben a kiadásai folyamatosan meghaladták a begyűjtött pénze mennyiségét, ami hosszabb távon fenntarthatatlan.

Eközben a New York Times felmérése szerint az iowai előválasztáson szavazni szándékozók körében mindössze egy százalék a támogatottsága, miközben a Warren-Sanders-Buttigieg-Biden négyes 22-19-18-17 százalékkal magasan vezeti a népszerűségi listát a többi demokrata előválasztási jelölt előtt.

O’Rourke visszalépése mindenesetre a másik liberális ikon, Pete Buttigieg malmára hajthatja a vizet, akivel nagyjából azonos választói csoporton osztoztak eddig, és aki ellenfele lépésével egyértelműbb választásnak tűnhet a Demokrata Párt liberális értéket képviselő támogatói körében.

via New York Times