Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

29 halott az amerikai tömeggyilkosságok során, az egyik támadó fehér felsőbbrendűséget hirdetett

Ez a cikk több mint 4 éves.

A texasi El Paso-ban, egy Walmart bevásárlóközpontban nyitott tüzet automata fegyveréből egy 21 éves fehér férfi, megölve 20 embert, és megsebesítve további 26-ot szombaton.

A támadót a rendőrség elfogta, a jelentések szerint anélkül, hogy rá kellett volna lőni, tehát valószínűleg letette fegyverét a tömeggyilkosság elkövetése után.  Jelenleg őrizetben van, és zajlik a kihallgatása.

A rendőrség vizsgál egy dokumentumot, amit valószínűleg a támadást elkövető személy posztolt az 8chan nevű internetes üzenőfalon, amelyen gyakran jelennek meg szélsőjobboldali, rasszista üzenetek. A „kiáltvány” írója fehér felsőbbrendűséget hirdet, és aszerint a tömegmészárlás „válasznak volt szánva Texas spanyol ajkúak általi inváziójára”.

Az El Paso-i támadás után összesen mintegy 14 órával az Ohio állambeli Daytonban is több áldozattal járó fegyveres támadás történt. Ott egy személy egy puskaszerű fegyverrel összesen 9 embert gyilkolt meg, 16 másikat megsebesítve. A merényletre Dayton forgalmas belvárosában került sor.

A támadót a gyorsan helyszínre érkező dayton-i rendőrök tűzharc során agyonlőtték. Az esetet a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) is vizsgálja, valószínűleg keresik, hogy lehet-e összefüggésben a dayton-i merénylet a korábbi terrorakcióval.

Beto O’Rourke, texasi demokrata képviselő és a párt jelöltségéért induló politikus kemény szavakkal illette az El Paso-i támadás után Donald Trump amerikai elnököt, aki szerinte „rasszista” és „a rasszizmussal fertőzi az országot”.

„Ez nem csak az érzékenységünket sérti: ez alapvetően változtatja meg az országunk jellegét, és erőszakhoz vezet.”

– tette hozzá a képviselő, miután a mészárlás helyszínére érkezett.

A Demokrata Párt az elmúlt időszakban többször is kritizálta Trumpot az amerikai-mexikói határt átlépőkkel szemben folytatott agresszív kampányolása miatt, illetve kongresszusi képviselőnők elleni rasszista kirohanásáért.

Korábban, amikor arról kérdezték az elnököt, hogy nem tartja-e problémásnak azt a tényt, hogy sok fehér nacionalista közösséget érez vele a demokrata képviselők elleni fellépésében, Trump azt válaszolta:

„Ez engemnem izgat, mert sok ember egyetért velem.”

 

Szélsőjobboldali terrorizmus

Az El Paso-i támadónak tulajdonított kiáltvány mondanivalója a „fehér genocídium” összeesküvés-elméletének keretében helyezhető el, amely egy szélsőséges jobboldali gondolatmenet a fehér emberek „lecseréléséről”, „elüldözéséről”, amelynek célja eszerint, hogy „a fehérek kihaljanak”.

A dokumentum szerint ez a „lecserélés” a Mexikó, illetve Latin-Amerika felől érkező bevándorlókkal történne meg.

A kiáltvány szerzője egyetértését fejezi ki a korábbi, új-zélandi terrortámadás elkövetőjével. Mint ismeretes, idén márciusban az új-zélandi Christchurch két mecsetében fegyveres terrortámadás során 49 ember vesztette életét. Az egyik ottani támadó 75 oldalas kiáltványt hagyott hátra, amelyben arról vall, hogy a támadással „a félelem légkörét” akarja megteremteni, azzal a céllal hogy „erőszakhullám” induljon be az új-zélandi és ausztrál muszlimok ellen.

A mostani texasi támadás elkövetője hasonlóképp posztolt a tavaly novemberi pittsburgh-i terrortámadásról is egy másik netes felületen.  Ott a támadó „Minden zsidónak meg kell halnia!” felkiáltással nyitott tüzet az Etz Hájim (Az Élet Fája) zsinagógában.

A támadásban legalább 11-en meghaltak, további 6 ember, köztük három a helyszínre kiérkező rendőr megsérült, utóbbiak akkor, amikor a zsinagógából még mindig felfegyverkezve kirontó terrorista menekülés közben rájuk lőtt. A férfit végül élve elfogták, és őrizetbe is vették. A 46 éves férfi rendszeresen írt kedvenc összeesküvés-elméletéről, amely szerint a zsidók szervezik a muszlim bevándorlást az Egyesült Államokba. Olyan eszméket is terjesztett, melyek szerint a zsidók irányítják az amerikai kormányt.

A brit The Guardian szerint a 2011-es norvégiai, Utoya szigetén és Oslóban elkövetett neonáci terrortámadás óta (amelyekben összesen 77 ember vesztette életét) legalább 16 nagyobb terrortámadás történt szélsőjobboldali, fehér felsőbbrendűséget hirdető támadók által.

(The Guardian; Los Angeles Times; ABC7 News)