Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Klímaváltozás ügyében engedett a Fidesz az ellenzéknek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután épp egy hete leszavazta az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottsága, hogy tárgysorozatba vegye a rabszolgatörvény visszavonására vonatkozó közös ellenzéki indítványt, a törvényhozás plénuma ma hasonló módon járt el.

A fideszes kétharmad ugyancsak elutasította annak az MSZP-s határozati javaslatnak a megvitatását, mely felhívta volna a kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a dolgozók munkaügyi kapcsolatainak rendezése és szociális biztonságának megerősítése érdekében. A határozatban többek közt javaslatok szerepeltek a szakszervezet alapításának és ahhoz való csatlakozás jogának jobb érvényesítésére, és a munkáltatók visszaéléseinek megfékezésére.

A klímaváltozás kérdésében azonban a kormánypártok engedtek az ellenzéki kezdeményezéseknek.

Miután a szakbizottsági fideszes többség ezt is visszadobta, az Országgyűlés ma 167 igen, 4 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett rábólintott a klímavészhelyzet kihirdetését szorgalmazó határozattervezet napirendre tűzésére.

A Tordai Bence és a Párbeszéd frakció által benyújtott javaslatról így a jövőben tárgyalhat a parlament,

sőt a fideszes honatyák mostani szavazatait látva az sem kizárt, hogy akár országosan is kihirdetésre kerülhet a klímavészhelyzet.

Ugyancsak tárgysorozatba vették (167 igen, 1 nem, 3 tartózkodás) az LMP frakciójának klímaváltozást fékező lépéseire vonatkozó javaslatát is.

Mindkét tervezet arra szólítja fel a kormányt, hogy dolgozzon ki érdemi javaslatokat a klímaváltozás megfékezésére. A klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó párbeszédes javaslat célul tűzi ki, hogy Magyarország:

  1. 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse üvegházgáz-kibocsátását,
  2. legalább 30%-kal csökkentse energiafelhasználását,
  3. végső energiafogyasztásának legalább 35 százalékát megújuló energiákból nyerje, valamint
  4. 2050-re érje el a teljes klímasemlegességet, a nettó nulla üvegházgáz-kibocsátást.

E célok elérése érdekében a javaslat konkrét intézkedési terveket is megfogalmaz, a fosszilis energiahordozók szigorúbb szabályozásától kezdve a klímaigazságosság szempontjainak érvényesítésén át a szemléletformáló kampányok lefolytatásáig.

A szavazás után Tordai Bence a Mércének elmondta, meglepetéssel konstatálta a kormánytöbbség szavazatát, miután a múlt héten a fenntartható fejlődés bizottságában még leszavazta a tárgysorozatba vételt.

„De végső soron ez pozitív fejlemény” – véli a képviselő, aki szerint akármilyen álságos  is a mostani lépés, úgy tűnik, a kormánypártok rákényszerültek arra, hogy a klímaváltozás-szkeptikus álláspontjuk mögül kihátráljanak.

Az elmúlt időszakban fideszes politikusok és megmondóemberek meglehetősen szétszórtan nyilatkoztak a klímaváltozás kérdésében. Többször is felmerült az a vonal, amely szerint a klímaváltozás elleni politika csupán Soros György-féle trükk lenne, a tegnapi havazások kapcsán például Hoppál Péter képviselő osztotta meg ilyen irányú gondolatait a Facebookon. Orbán Viktor néhány hete a parlamentben azonban „nem normálisnak” nevezte azokat, akik szerint a klímaváltozás csupán „kommunista trükk”.

Ez az ellentmondásosság abban is megjelenik, hogy a kormány ígéri, elérjük az uniós klímaváltozási célokat, ám korábban mégis a magyar kormány vétózta azokat, ezért nem meglepő módon az ellenzék szerint csupán ködösítésről van szó, valódi elkötelezettség helyett.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila