Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leszavazta a Fidesz a rabszolgatörvény visszavonásának napirendre vételét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedden 11 órától tartotta ülését az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottsága, amelynek napirendjén két, az ellenzéki képviselők által benyújtott javaslat is szerepelt, melyek a magyar munkavállalók helyzetének javítását célozták meg.

Az egyik egy határozati javaslat volt, amely felhívta volna a kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a dolgozók munkaügyi kapcsolatainak rendezése és szociális biztonságának megerősítése érdekében. A határozatban többek közt javaslatok szerepeltek a szakszervezet alapításának és ahhoz való csatlakozás jogának jobb érvényesítésére, és a munkáltatók visszaéléseinek megfékezésére.

A másik előterjesztés a rabszolgatörvény visszavonását irányozta volna elő.

A vállalkozásfejlesztési bizottságnak ma arról kellett döntenie, hogy engedi-e tárgysorozatba venni, vagyis az Országgyűlés által megvitatni ezeket a javaslatokat. A 11 tagú testület hét fideszes képviselőből álló többsége azonban a tárgysorozatba vételt elutasította.

Az ülés után Molnár Gyula, a bizottság szocialista alelnöke sajtótájékoztatón mondta el a visszautasítás tényét. Molnár szerint Magyarország az elmúlt években kivételesen szerencsés helyzetben volt a jó gazdasági környezet és a befolyó uniós források miatt, ám a kormányzat arra használta ezt az időszakot, hogy a munkavállalók érdekeit szolgáló szabályozások helyett a munkáltatók érdekeit szolgáló döntéseket hozzon.

„Ezáltal Magyarország nem egy innovatív, fejlesztő központja lett ennek a térségnek, hanem sokkal inkább összeszerelő üzem” – tette hozzá.

A politikus úgy véli, jó az, ha munkahelyek jönnek létre ebben az országban, ám fontos látni ezeknek a buktatóit is.

A fideszes képviselők, Molnár szerint, „nemet mondtak arra, hogy bővítsük és erősítsük a munkavállalók jogait Magyarországon”.

„Sajnáljuk, ez az ő karácsonyi ajándékuk Magyarország négy és fél millió dolgozójának” – zárta mondandóját.

A sajtótájékoztató elején a bizottság másik MSZP-s tagja, Bangóné Borbély Ildikó arra emlékeztetett, a családvédelmi akcióterv keretei közé rejtve a múlt héten a Fidesz a munka törvénykönyvének módosítását kezdeményezte, kivéve azt a passzust, amely lehetővé tette volna, hogy kirúgják azt a dolgozót, aki önként nem vállalja a rabszolgatörvényben lefektetett túlmunkát. Bangóné szerint ez beismerése annak, hogy hibás volt a rendelkezés.

A rabszolgatörvényt tavaly decemberben fogadta el a fideszes kétharmad, miközben az ellenzéki képviselők az üléstermi pulpitus elfoglalásával próbálták ezt megakadályozni. A dolgozókra kiszabható túlmunka keretét jelentősen megnövelő szabályozás több héten át tartó, intenzív tüntetéshullámot indított útjára, amelynek keretén belül a rendőrség több alkalommal is könnygázt vetett be a demonstrációk résztvevői ellen.

Címlapkép: Markoszov Szergej, Mérce