Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: „Aki szerint a klímaváltozás egy kommunista trükk, az nem normális”

Ez a cikk több mint 4 éves.

parlament Az LMP-s Schmuck Erzsébet kérdésében kifejtette: azt reméli, hogy már Orbánék sem állítják azt a klímaváltozásról, hogy egy „kommunista trükk”. Példaként a mai októberi hőséget és a tegnapi évszázados melegrekordot hozta fel.

Az ENSZ-főtitkárra és Ferenc pápára hivatkozott Schmuck, akik klímavészhelyzet kihirdetésére hívták fel a politikusokat.

Schmuck Erzsébet szerinte sürgető lenne egy klímatörvény és egy Klímaügyi és Fenntarthatósági Minisztérium létrehozása. A magyar embererek azt szeretnék látni az LMP-s politikus szerint, hogy a kormány tenni akar a klímaváltozás megfékezéséért.

Orbán válaszában hűvös egyszerűséggel kijelentette:

„Aki szerint a klímaváltozás egy kommunista trükk, az nem normális.”

A kormány számára igenis fontos a klímavészhelyzet a miniszterelnök szerint.

Orbán arra hivatkozott, hogy Szabó Tímea ma délután arról tájékoztatta, hogy Karácsony Gergely indítványára a fővárosi közgyűlés be fogja vezetni a klímavészhelyzetet Budapesten,

„Így végre látni fogjuk, mit kell csinálni.”

Orbán szerint igenis van klímaterve Magyarországnak: az a vállalás, hogy 2030-ra szén-dioxid- és karbonsemleges legyen a magyar energiatermelés 90%-a, de ehhez nukleáris energiára is szükség van -mondta Orbán.

Schmuck viszontválaszában azt hangsúlyozta, hogy bár szép dolog, hogy települések kihirdetik a klímavészhelyzetet, de országos szinten is szükség lenne rá, hozzátéve, hogy nagyon ingatag lábakon áll Orbánék klímaterve.

Orbán második válaszában úgy fogalmazott: tényleg ambiciózus terv a magyar klímaterv, amihez Schmuck és társai támogatását is kérte.