Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fekete esernyővel tiltakoztak a pedagógusok, akciók és sztrájkok jöhetnek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több ezer pedagógus és szimpatizáns tüntetett a Kossuth téren a béremelésért és a jobb munkakörülményekért. A tömeg megtöltötte a tér közepét. A vidékről is buszokkal érkező pedagógusok 12 órakor az MTA előtt gyülekeztek, onnan vonultak át az EMMI-hez ahol átadták petíciójukat a minisztériumnak. 14 órakor a Kossuth téren kezdődtek beszédek.

Elsőként a Nemzetközi Oktatási Szakszervezet egyik tagja mondott beszédet. A beszédében felszólította a kormányt, hogy tartsa tiszteletben nemzetközik vállalásait, és biztosítsa a tanárok megfelelő bérezését és munkakörülményét a jövő generációk érdekében.

Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZASZ) vezetője arról beszélt, nem lett az egy éve elfogadott rabszolgatörvény alkalmazva, és ez az egy évvel ezelőtti tiltakozások és az összefogások eredménye. Ezt az összefogást Kordás szerint tanulgatják még, de most itt vannak, mert szolidárisok a tanárokkal, és mert a MASZASZ tagjai nem akarnak túlterhelt gyerekeket és pedagógusokat látni az iskolákban.

Kordás beszélt arról is, hogy rossz az elfogadott szakképzési törvény, mert ellehetetleníti a rosszabb körülmények közül jövő gyerekek előrejutását, mint mondta: „azt akarjuk, a munkások gyereki is bejussanak főiskolára és egyetemre.” Ha sztrájkra kerül a sor mellettetek leszünk – tette hozzá Kordás.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke elmondta, tisztességes munkáért tisztességes bért kell adni a közszférában és a pedagógusoknak is, márpedig most. Több tiszteletet a pedagógusoknak – fejezte be a beszédét.

Ezután NoÁr énekelte el az alábbi dalt a színpadon:

Szolga Bálint középiskolás, blogger és aktivista arról beszélt a színpadon, hogy egy hibás rendszer nem lesz igaz attól, mert ebben végzi valaki a középiskoláját. Azt kérdezte a színpadról nem haladtuk-e meg a 18. századot? Ezzel utalt arra, hogy szerinte még mindig a poroszos oktatási rendszerben működik az oktatás.

Beszélt a túlterheltségről. Szerinte egy negyedikesnek nem 7 óra után még különórára kéne járnia, hanem játszania a barátaival, és élveznie az életét. beszél egy ENSZ-jelentésről amely szerint minden 5. gyerek azért nem tud sportolni járni, mert nincs rá ideje, míg 10 gyerekből 5-el beszéltek a kötelezettségeiről, csupán 2-vel a jogairól. Ugyanezen jelentés szerint a diákok kétharmada szerint sok a haszontalan tananyag.

Szolga kommenteket idézet amely szerint a tanárok felelősek azért a helyzetért ami most az oktatás van. Szolga szerint ez nem igaz, a közönségtől azt kérdezte, nem inkább azok a felelősek akik nem akarnak önálló oktatási minisztériumot létrehozni?

Tóth Margit a szülők nevében beszélt. Szerinte mindenki ugyanazt szeretné, boldog gyerekeket. Tóth szerint partnerként kéne a kormánynak kezelnie  a különböző résztvevőket, szakmai kérdésekben szakértőkkel kéne egyeztetni és vissza kéne vonni a kötelező 6 éves beiskolázását. Kéri a gyermekek túlterheltségének megszüntetését, a magolás helyet a készségfejlesztést, de modern pedagógiai módszereket, és a tanárhiány elismerését, és megoldását is. Szerinte a megoldás a bérrendezés, és a tanári autonómia visszaállítása, a tanárok terhelésének csökkentése lenne. Azt is követelte, hogy vonják vissza az alternatív iskolák működését korlátozó rendeleteket, a magántanulói státuszt, illetve azt is a tanárok és diákok beleszólhassanak az intézményvezetői kinevezésekbe. Átgondolt és a szakmával egyeztetett szóképzési stratégiát, és szabad tankönyvválasztást is követelt.

Kis könnyedségként ezután a Republic korábbi tagja, Tóth Zoltán egy rendes balos dalt adott elő a színpadról:

Végül Szűcs Tamás a  PDSZ, és Szabó Zsuzsanna a PSZ elnöke közösen beszélt a tüntetésen. Szabó elmondta, hónapok óta próbálnak a kormánnyal tárgyalni, de ez nem ment. Hosszan sorolta a tanárok, diákok és szülők problémáit, a szakképzési törvénnyel kapcsolatos problémákat. Szerinte a kormány által folyamatosan bejelentett béremelések valójában annyit jelentenek, hogy egy kezdő tanár bérét ki kell egészíteni, hogy annyi legyen mint egy szakmunkásé. Szerinte ha az oktatásnak nincs jövője, a nemzetnek sincs.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke arról beszélt, hogy van amikor együttműködni kell, és most ez ilyen. Azt is mondta, ő nem szeretne többet itt állni, és ha nem történik egy olyan akció, amivel a tanárok mellé tudják állítani az embereket, „akkor ez az egész szart sem ér”. Lesz ilyen – mondta Szűcs.

A tüntetők a két évvel ezelőtti nagy tanártüntetésre emlékezve kinyitották esernyőiket, Szabó Zsuzsanna pedig arról beszélt a tanársztrájktól se riadnak vissza a szakszervezetek.

Azt kérték, minden oktatási intézményben rakjanak ki jól látható helyre egy fekete esernyőt és addig ne csukják össze ameddig a követeléseik nem teljesülnek.

Végül felolvasták a PSZ petícióit amit két miniszternek, Kásler Miklós EMMI és Palkovics László innovációs miniszternek adtak át. A két minisztert durván kifütyülte a szervezők szerint tízezres tömeg.

A Pedagógusok Szakszervezete szervezte a tüntetést  az oktatásban uralkodó problémák megoldását követelve. Pénteki közleményük szerint a szakképzési törvény aláírásával Áder újabb okot adott arra, hogy holnap utcára vonuljanak a pedagógusok. A PSZ követelései a következők:

  • Értékálló bért az oktatásban dolgozóknak!
  • Maradjanak közalkalmazotti státusban a szakképzésben dolgozók!
  • Csökkentsék a diákok és a pedagógusok munkaterheit!
  • Rendezzék a túlmunka kérdését!
  • Vonják vissza a hatévesek kötelező beiskolázását!

A Kossuth téren egyébként a Szabad Oktatás csoport tart 3 napos tüntetést a felsőoktatásban uralkodó állapotok és a CEU elüldözése miatt. Ennek holnapi záróeseményén Karácsony Gergely főpolgármester is felszólal majd.