Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéket „hátbaszúró” MSZP-sek ellen tüntettek Budafokon

Ez a cikk több mint 4 éves.

A ma esti, budafok-tétényi közmeghallgatás előtt tiltakoztak ellenzéki képviselők a két MSZP-s képviselő ellen, akik az alakuló ülésen Karsay Ferenc fideszes polgármester mellett szavaztak.

Bodrog Zoltán független, ellenzéki képviselő és a testület momentumos tagjai szerint Dankóné Hegedűs Jolán, és Daróczi Károly szocialista képviselők az ellenzéki együttműködés miatt, koordinált listáról juthattak képviselői helyhez, „árulóként” azonban már az alakuló ülésen „hátbaszúrták” szavazóikat, amikor ismét tényleges hatalomhoz segítették az eddigi, kormánypárti kerületvezetést. Emlékeztettek arra is, indulásukról szóló megállapodásukban a szocialisták is vállalták, hogy nem segítik a fideszes polgármestert semmiféle módon, de ezt azonnal megszegték.

A sajtótájékoztatót a helyi, ellenzéki szimpatizánsok rögtönzött tüntetése is kísérte, akik az olykor a háttérben a városházára igyekvő fideszes képviselőket, sőt, a feltűnő volt szocialistákat is hangos füttyszóval, fújjogással fogadták az egybegyűltek.

A rövid esemény után Bodrog Zoltán javaslatára a tiltakozók felvonultak a városházára is, hogy a közmeghallgatáson saját kérdéseiket is feltegyék, és az árulásnak tartott átszavazás miatt is kérdőre vonják a polgármestert, és az átálló képviselőket.

Itt az egyik aktivista kifejezte, a jelenlegi, az átálló képviselőkkel együtt többséget élvező, kormánypárti vezetés iránya Budafok-Tétényben őt aggodalommal tölti el, főleg az, hogy valódi alapszolgáltatások fejlesztése helyett csupán egy jégcsarnok-projekt ötlete merült eddig fel.

Karsay válaszul úgy fogalmazott, „vízióját” a „magyar válogatotthoz” lehetne hasonlítani, ahol „fradisták, újpestiek összefogva dolgoznak a sikerért.” Majd váratlanul polgármesteri esküjének szövegét is felidézte, amely szerint ő a 22. kerület minden lakójáért egyaránt dolgozni fog.

Még november 14-én történt az, hogy Budafok-Tétény elvileg ellenzéki többségű képviselő-testületében két MSZP-s  és egy független képviselő a szavazataikkal segítették hozzá a kormánypárti kerületi vezetést ahhoz, hogy Karsay Ferenc fideszes polgármester a saját ízlése szerinit napirendet fogadtasson el. Részben ezért cserébe az egyik, a Fidesszel szavazó helyi MSZP-s képviselőt, Dankóné Hegedűs Jolánt még ezen a testületi ülésen alpolgármesterré választatta Karsay.

Havasi Gábor, 22. kerületi momentumos képviselő és volt polgármesterjelölt még aznap számonkérte az MSZP-t a történtek miatt, és felszólította a szocialisták országos vezetését, hogy zárja ki soraiból a renegátokat.

Ezzel párhuzamosan azonban a helyi Fidesz képviselője, Krieger Krisztina egyenesen szolidaritásáról biztosította az érintetteket.

Tóth Bertalan ezt november 15-én tartott sajtótájékoztatóján meg is ígérte, és a párt rövidesen felfüggesztette két érintett tagját. Tóth ezenkívül mandátumaik visszaadására is felszólította Dankónét és társát, Daróczi Károlyt erre azonban a képviselők nem voltak hajlandóak.