Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely központosítással szállna szembe a parkolási maffiával

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egységesítené és központosítaná a budapesti parkolást Karácsony Gergely főpolgármester, derül ki egy, a Fővárosi Közgyűlés elé beterjesztett javaslatból, amelyet az Index szúrt ki. Karácsony tervezete, amelynek értelmében fél éven belül felmondatná a parkolás-ellenőrzésre vonatkozó alvállalkozói szerződéseket, a november 27-i ülésen kerül napirendre.

A rendelet szerint 2020. július 1-jétől a kerületi önkormányzatok önmaguk, valamint az általuk erre létrehozott vállalkozások segítségével kell elvégezzék a parkolóautomaták üzemeltetését, a díjfizetés ellenőrzését, az ügyfélszolgálatok fenntartását.

Karácsony tehát azt a modellt vezetné be mindenhol, amelyet leköszönése előtt nem sokkal az általa igazgatott Zuglóban is érvényesített; így például a jövőben megakadályozhatóak lennének az olyan ügyek, mint Horváth Csaba, a kerület újonnan megválasztott polgármesterének botránya, aki Kupper Andrással szeretett volna üzletet kötni parkolásügyben. Kupper nevéhez az a Centrum parkolási szolgáltató kötődik, amelynek tevékenységei miatt több tízezer rendbeli csalásért ítélte el a férfit a bíróság, és amelyről a 444 híres, parkolási maffiás  filmje is készült. Horváth végül a hónap elején visszavonta a tervét.

Karácsonynak a fővárosi parkolás megoldására egyébként egészen konkrét javaslata van: harmadára csökkentené a kötelezően kiállítandó automaták számát, így nem kellene külső megbízásokat igénybe venni.

A főpolgármester szerint azért is van szükség a korábbiakban meghatározottnál kevesebb gépre, mert megváltoztak a fizetési szokások, sokkal többen választják a mobilfizetési lehetőséget. Emellett azt is támogatná, hogy minél több, bankkártyás fizetést lehetővé tevő automatát szerezzenek be, jelenleg ebből ugyanis viszonylag kevés van a fővárosban. Az automaták a parkolóhelyektől maximum 250 méterre kerülnének felállításra, a sofőröket pedig információs táblák vezetnék el odáig.

Az Index információi szerint Karácsony már megkezdte a tárgyalást a kerületekkel – és bár a fideszes városrészek hozzáállása még nem ismert, meglehet a közgyűlési többség a javaslat elfogadásához.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán