Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Háromnapos demonstráció lesz a CEU elüldözésének évfordulóján a Kossuth téren

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tavaly december elsején vált biztossá, hogy a magyar kormány végül elüldözi Budapestről a Central European University-t, vagyis a CEU-t, ennek évfordulójára a Szabad Egyetem, a Diákparlament és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete november 29 és december 1 között három napos kitelepülést szerveznek az országház elé, a Kossuth térre – szúrta ki a HVG.

A szervezők, akik tavaly is tiltakoztak a CEU elüldözése ellen, kiállnak a független és hozzáférhető oktatás mellett.

A rendezvény Facebook eseményének leírása szerint

„December 1-én lesz egy éve, hogy eldőlt: a CEU-nak mennie kell Magyarországról, az oktatás problémái viszont itt maradtak. A CEU távozásra lett kényszerítve, mi viszont egy évvel később még mindig itt vagyunk, és kiállunk a független, hozzáférhető magyar oktatásért és a kutatás szabadságáért! Az oktatás mindenki ügye, és a magyarországi oktatásban közel egy évtizede tartó rombolásra újra meg újra fel kell hívni a figyelmet!

Ezért 2019. november 29. és december 1. között »Szabad ország, szabad oktatás!« címmel ismét kitelepülést szervezünk a budapesti Kossuth Lajos térre. A kitelepülés három napja alatt kiállításon mutatjuk be az Orbán-kormány oktatás és kutatás világát leépítő intézkedéseit, felszólalókat, előadókat és zenészeket hívunk meg, akiknek fontos a magyar oktatás helyzete, és kiállnak az oktatás és kutatás ügyéért.

Csatlakozz hozzánk, és mutassunk rá: a magyar oktatásban szinte semmi sincsen rendben! Az oktatás mindenkié!”

A CEU-t a kormány hosszú időn keresztül támadta kommunikációs hadjáratában, vegyesen baloldalinak és liberálisnak bélyegezve, a kormány főmumusa után Soros-egyetemként hivatkozva és a kormányellenes tüntetések és tiltakozás melegágyaként láttatva.

Az egyetem – melyről a felsőoktatás 2010-es évek eleji módszeres szétbarmolása során úgy tűnt, magánegyetemként megmenekülhet – pedig hosszasan alkudozott a kormánnyal, és boldog-boldogtalan kiállt mellette, mielőtt végleg kiderült, hogy költöznie kell Budapestről. Erről a folyamatról itt olvashattok bővebben.

A november végi-december eleji rendezvényen azonban nem csak a CEU-ról lesz szó, de a köz- és felsőoktatás siralmas helyzetéről általánosságban, akárcsak tavaly ősszel és télen, mikor a Szabad Egyetem csoport szintén szervezett tüntetést, valamint kitelepülést, melyen előadások mellett az oktatást érintő beszélgetéseken lehetett részt venni.

Habár a CEU elüldözése komoly szimbolikus jelentőséggel bír, a társadalom széles tömegei számára a közoktatás silány, egyenlőtlenségeket bebetonozó működése, a felsőoktatási rendszer nehéz hozzáférhetősége súlyos problémákat jelentenek. Ezek a 16 évre leszállított tankötelezettségi korhatárral és a szegényebb diákok minőségi problémákkal küszködő szakképzés felé terelésével különösen súlyosan érintik az alsóbb társadalmi rétegeket (akik számára a CEU jelenléte gyakorlatilag nem oszt, nem szoroz), a rendezvényen ezeket a kérdéseket is érinteni fogják.

Az oktatás helyzete kiemelt téma a Mércén, további cikkeinket a témában itt olvashatjátok.

Címlapkép: Fotó: Mérce