Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Éles lőszerrel lő a hadsereg Bolíviában Evo Morales támogatóira, legalább nyolcan meghaltak egy tüntetésen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Legalább nyolc, a jelenlegi, ügyvivő kormány ellen tüntető férfi halt bele sérüléseibe pénteken a bolíviai Cochabamba nevű nagyváros közelében az ország politikai fordulatát követő tüntetések és a hadsereg beavatkozása következtében – írja az El Confidencial.

Az összecsapásra akkor került sor, amikor a városba érkező tüntetők egyesülni akartak az ott tartózkodó nagyobb tüntetőcsoporttal, akik az elnöki pozícióról a múlt héten lemondó, majd Mexikóba távozó Evo Morales visszatérést követelték. A rendőrök és a katonaság azonban útjukat állták: Cochabamba rendőrparancsnoka szerint bár a demonstrálók békésen akartak bejutni a városba, fegyvereket és robbanóeszközöket találtak náluk, emiatt nyitottak tüzet éles lőszerekkel a tiltakozókra.

A halálos áldozatok egyébként környékbeli őslakos kokatermesztő farmerek voltak, akik Morales fontos támogatói bázisának számítanak. Morales Bolívia első (ajmara) indián származású elnöke volt, aki lámapásztorból előbb kokatermesztő, majd a kokatermesztők érdekvédelmi szervezetének vezetője lett: anno a beiktatási ceremóniáján is arról beszélt, hogy most véget vethetnek a konkvisztádorok hódítása után következő „500 évnyi igazságtalanságnak”.

Nem csoda, hogy Morales nem is hagyta szó nélkül a mészárlást: Twitterén azt írta, diktatúra vette kezdetét magát önkényesen ügyvivő elnöknek kijelölő Jeanine Áñez hatalomátvételével. Szerinte az új hatalom a hadsereget és a rendőrséget eszközként használva fegyverekkel nyomja a bolíviai népet, akik a béke és a jogállamiság helyreállítását követelik.

Erre válaszul Áñez pénteki nemzetközi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az ő célja béke helyre állítása, és új, „tisztességes” választások kiírása. Az El País erről szóló beszámolója ugyanakkor kiemeli, hogy Áñez még csak nagyjából sem lőtte be az új választások időpontját. Az ügyvivő elnök azt is elmondta, az új választásokon indulhatna Morales pártja, a Movimento al Socalismo (MAS), de  csak Morales nélkül. Morales ugyanakkor Mexikóból azt üzente, hogy haza akar menni, és indulni készül a következő választáson is.

Mint ismert, Bolíviában gyakorlatilag polgárháborús állapotok uralkodnak immáron lassan egy hónapja, amikor is Evo Morales gyanús körülmények között lett negyedszer is Bolívia elnöke, ráadásul azt követően, hogy a választáson való elindulását is egy bírósági határozattal kényszerítette ki. A választási hatóság által megállapított eredmények közzététele után több hetes erőszakos tüntetéssorozatra került sor, amely során hárman életüket vesztették, több százan pedig megsebesültek.

A kocka akkor fordult, amikor hadsereg vezetése egyértelműen Morales ellenében lépett fel. Az elnök ezután lemondott, Mexikóba menekült, Jeanine Áñez, a szenátus ellenzéki alelnöke pedig az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát.

Ezt követően Morales támogatói vonultak az utcákra a „száműzetésbe” vonult elnökért-  hol békés tüntetéseket tartva, hol barikádokat emelve -, amelyekre nem ritkán erőszakosan reagálnak a hatóságok.

Bolívia ombumdsmanja szerint összesen már 19 halálos áldozata van az október 20. óta tartó tüntetéseknek. Emellett több mint félezren megsérültek az összecsapásokban, és 44 embert tartóztattak le.

(El Confidencial, El País)

Címlapkép: Twitter