Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erdőirtásról forgatott Romániában a Netflix, favágók rontottak rájuk

Ez a cikk több mint 3 éves.

Igencsak dühösnek tűnő favágók és erdei munkások „rabolták el” rövidebb időre a Netflix dokumentumfilmeseit és az őket segítő erdővédő aktivistákat a délnyugat-romániai, Cserna patak völgyében a Domogled Nemzeti Park területén.

A román Mediafax hírügynökségen megjelent beszámoló szerint a Netflix első, saját gyártású romániai produkciójának készítése során a Broken stábjára és az őket segítő, az erdős területeket védelmező civil szervezet, az Agent Green munkatársaira a favágók először rátámadtak, majd a forgatás kellős közepén szabályosan túszul ejtették az egész társaságot.

Az agresszív reakció a stáb és az Agent Green munkatársai szerint is elsősorban azt mutatja meg, mennyire nincsenek hozzászokva az ország területén tevékenykedő, főleg nagy, multinacionális cégeknek dolgozó faipari vállalatok ahhoz, ha valaki számon próbálja kérni környezetromboló tevékenységüket.

„A Domogled Nemzeti Park közepén álló erdőségek fáit olcsó bútorok készítésére használják fel világszerte, de a kitermelést illetően nem őszinték a fogyasztóikkal.”

-közölte a civil szervezet.

A forgatócsoport előzetesen rájött ugyanis, hogy a nemzeti parkban meghatározott kvóta szerinti fakitermelési engedéllyel rendelkező osztrák cég, és a Romsilva társaság egy munkatársa illegálisan is vágnak ki fákat, és ezt a rendőrség és az erdészet felé is jelezték. Ezután azonban visszatértükben a munkások felismerték autóikat, és nagy fákat döntöttek ki az út közepére, hogy továbbhaladásukat megakadályozzák. Később más fákat is próbáltak rájuk dönteni, de végül el tudtak előlük menekülni.

Az incidens után a stábot elengedték, de annak részletei a dokumentumfilm-sorozatban meg fognak jelenni. Az Agent Green aktivistái hozzátették, mindez egy szigorúan védett, UNESCO-világörökségi besorolással rendelkező helyen történt velük.

A Broken című Netflix-sorozat a világon szerte a környezetrombolásért leginkább felelős globális nagyipari cégek tevékenységének járt utána, így a kozmetikai- és dohányipar mellett azt is bemutatják, milyen szintű kizsákmányolás és környezetrombolás áll amögött például, hogy főleg Románia területéről exportált fából olcsóbban készülnek el a bútorok manapság, mint 20 éve.

Mindezt a sorozat alkotói a Domogledben és a Retyezátban forgatott anyagaik segítségével, ígéretük szerint tételesen is bebizonyítják a Netflix fizetős videómegosztóra előreláthatóan november 27.-én kikerülő részben.

2017-ben ugyan az ország addig nagyon szabados fakitermelési- és környezetvédelmi szabályozása ugyan kissé szigorodott, a faipari cégek épületfa-termelését azonban ez alig akasztotta meg. Ennek egyik oka pedig az, hogy a fakitermelő cégek körében egyre inkább elterjedt az illegális erdőirtás, amely ellen a hatóságok alig, vagy nem is lépnek fel.

Romániában amúgy a nagy, nyugati és kínai cégek bányászati, és fakitermelési tevékenysége már évtizedek óta gondot okoz. A nagyobb, nyugati társaságok hatalma miatt azonban nem egyszerű sikert elérni az ellen a kanadai cég ellen sem, amelyet román környezeti aktivisták a verespataki bánya környezetszennyező tevékenységével kapcsolatban pereltek be.

A Kanada és az EU között még napirenden lévő, a magyar kormány által is támogatott CETA szabadkereskedelmi egyezmény-tervezet pedig éppen hogy még kevésbé elszámoltathatóvá és nagyobb jogérvényesítő képességűvé tenni az ilyen multinacionális társaságokat, akár az államokkal, akár a teljes unióval szemben.

(Mediafax, Romania-Insider)