Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Frans Timmermans pártja megakadályozhatja a multibarát kanadai szabadkereskedelmi szerződés bevezetését

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frans Timmermans holland szocialista pártja hétfőn bejelentette, előreláthatólag megakadályozza a holland Szenátus, ahol a baloldalnak van többsége, a kanadai-EU szabadkereskedelmi szerződés (CETA) brüsszeli ratifikálását.

A Partij van de Arbeid (PvdA) vezetője, Lodewijk Ascher a Politico cikke alapján hétfőn kifejezte, hiba lenne a már egyszer, Obama idején elbuktatott TTIP-hez hasonló CETA kereskedelmi megállapodás megkötése Ottawáwal, mivel az elődjéhez hasonlóan – nem közvetlenül az USA, de közvetetetten, Kanada szerepével ugyan – de ismét lehetőséget adna arra, hogy óriáscégek a saját, észak-amerikai területükön pereljenek be EU-s jogi- és természetes személyeket, ha éppenséggel valamiféle akadályba ütköznének.

Az Európai Tanács és Bizottság nem-hivatalosan ugyanis elismerte, hogy egy valójában vétó-szerű holland nem után nem próbálkoznának a továbbiakban a CETA elfogadásával az unió plénuma előtt. Cecilia Malström kereskedelmi biztos pedig a hírre reagálva közölte, a holland leszavazás után az EU nem ülne le újra tárgyalóasztalhoz a kanadaiakkal.

A PvdA szenátorai ezenkívül a CETA egyezményt rossznak és alkalmatlannak tartják, mivel az szerintük nincs tekintettel a munkások megbecsülésére, a környezet- és állatvédelemre az egyezményt káros volta miatt vissza kell utasítania az EU-nak.

Ha a hágai szenátus december 2-án valóban leszavazza a szabadkereskedelmi megállapodást, akkor a Justin Trudeau kanadai liberális miniszterelnök által összehozott CETA-tervezetből tehát mégsem lesz semmi.

Nehezményezték továbbá a szocialista és zöld holland képviselők, hogy a megállapodás-tervezet szerint a CETA megpróbálná visszacsempészni a TTIP két legrosszabb elemét: a „befektetői bírósági rendszert” (ICS), és a befektető-állam vitarendezési mechanizmust (ISDS), ezek ugyanis szavatolnák, hogy minden, az EU-ban keletkező vitás kérdésben, peres ügyben az amerikai befektető érdekei érvényesülnének.

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője még 2017 februárjában közölte, Magyarország kormánya az Európai Néppárthoz hasonlóan a támogatja a CETA-egyezményt. Akkor úgy fogalmazott:

„Megértjük az egyezménnyel kapcsolatos aggodalmakat. De csupán az idő és a tapasztalatok dönthetik el, milyen mértékben felel majd az meg a hozzá kapcsolódó várakozásoknak.”

Úgy tűnik azonban, hogy az előző ciklusban hiába lobbizott jó pár szocialista is az egyébként az EU-nak előnytelen megegyezés mellett, az most a TTIP-hez hasonlóan végül ismét meghiúsul, még hozzá éppen Frans Timmermans hazai pártja jóvoltából.

A CETA által javasolt ICS-ISDS-rendszer olyan párhuzamos jogrendszert hozna létre, amely korlátozza a kormányok multikkal szembeni szabályozási lehetőségeit.

Ennek köszönhetően az óriáscégek akár be is perelhetik a kormányokat, ha azok az állampolgárok egészsége vagy környezete védelme érdekében olyan döntéseket hoznak, amelyek veszélyeztetik a multik profit célkitűzéseit.

Ilyen jellegű, kétoldalú (brit-román, illetve kanadai-román) befektetésvédelmi egyezményekre hivatkozva perelte be például a román kormányt a kanadai Gabriel Resources, hogy így kényszerítse ki a Verespatakra tervezett cianidos technológiájú aranybánya engedélyezését.

(via MTVSZ blog)

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs