Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Házkutatást tartott a rendőrség a Légió Hungária tagjainál a mai napon

Ez a cikk több mint 3 éves.

Házkutatást tartott a rendőrség a Légió Hungária tagjainál a mai napon, írják hivatalos oldalukon egy közleményükben. Az állítják, a kutatásokat minden esetben kihallgatás és rabosítás követte, az érintettek szabadlábon védekezhetnek.

A hatóságok által lefoglalt tárgyak között telefonok, adathordozók, szervezeti ruhadarabok, tagsági kártyák, propagandamatricák szerepeltek; a Légió szerint a házkutatásnak köze lehetett az október 23-án, az Auróra Közösségi háznál történt akciójukhoz.

Októberben az Auróra Klubot működtető egyesület elnöke, Schönberger Ádám egy nyilvános Facebook posztban arról írt: délután kettőkor körülbelül 50-60 ember jelent meg a közösségi ház előtt, akik vélhetően a Mi Hazánk megemlékezéséről tartottak hazafelé. Út közben viszont megálltak egy kis időre az Auróra utcában, leszedték az épületről a szivárványos Pride-zászlót, felgyújtották, a házat pedig kívülről összestencilezték. Az akkor a helyszínre érkező kollégáinkat már csak egy szénné égett zászlódarab fogadta.

Kicsit később a Mércének sikerült interjút készítenie Pikó Andrással, Józsefváros polgármesterével, aki azt mondta: mélységesen elitéli az atrocitást, szolidaritását fejezi ki a hellyel, illetve megerősített védelmet ígér az Aurórának.

A Légió Hungária közleményében aggodalmát fejezte ki a házkutatásokkal kapcsolatban:

„Ennek hátterében egyértelműen az a brutális nyomás áll, amit a hazai és nemzetközi sajtó, illetve a közélet számos szereplője generált az ügy kapcsán. Bízunk benne, hogy a további nyomozati cselekmények és az esetleges vádemelés mentesek lesznek minden külső nyomástól.”

Ezzel vélhetően arra céloznak, hogy a támadást követően David Cornstein amerikai nagykövet és és Marc Dillard követtanácsos találkozást kezdeményezett az Auróra, valamint LMBT-szervezetek képviselőivel, illetve az amerikai nagykövetség hivatalos oldalán, közleményben ítélte el a történteket

Címlapkép: Az Auróra összestencilezett fala. Kép: Mérce