Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az amerikai nagykövet az Auróra és LMBT-szervezetek képviselőivel találkozott a neonáci támadás után

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Aurórát a napokban ért szélsőséges támadást követően ma David Cornstein amerikai nagykövet és és Marc Dillard követtanácsos az Amerikai Nagykövetségen találkozott Schönberger Ádámmal, a közösségi házat működtető egyesület elnökével, valamint Radványi Viktória (Budapest Pride) és Dombos Tamás (Háttér Társaság) aktivistákkal, derül ki a követség hivatalos Facebook oldaláról.

Az Auróra közösségi házat szerdán támadták meg a Légió Hungária tagjai; a körülbelül 40-50 fős csoportosulás feltehetőleg a Mi Hazánk október huszonharmadikai megemlékezésére tartott, út közben viszont leszedték az Aurórán lógó szivárványos Pride-zászlót és felgyújtották, az épületet pedig összestencilezték. Nem ez volt az első eset, hogy az Aurórát szélsőjobboldaliak támadták meg: egy hónapja, szeptemberben Budaházy Györgyék egy Pride-tematikájú filmvetítést zavartak meg, majd ezek után még három órán keresztül tartózkodtak a helyen.

A látogatást megelőzően a Nagykövetség egy közleményt osztott meg hivatalos oldalán, amelyben azt írják: „a különböző, jogaikkal élni kívánó kisebbségeket befogadó helyszín elleni támadást elítélik, valamint arra kérik a hatóságokat, hogy védjék meg az Auróra és minden magyarországi civil szervezet jogait.”

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője az esetről azt nyilatkozta a Mércének:

„Az amerikai nagykövetség kezdeményezte az egyeztetést. Fontosnak tartottuk elmondani, hogy veszélyben érezzük a magyar LMBTQI közösség biztonságát. Az elmúlt hónapokban megszaporodtak a szélsőséges támadások LMBTQI események ellen, a rendőrség pedig nem minden esetben lépett fel. Ezt csak tetézi, hogy vezető kormányzati politikusok egyre gyakrabban tesznek homofób kijelentéseket.”

A Nagykövetség hivatalos közleménye szerint a találkozó alkalmával Schönberger, Radványi és Dombos a magyarországi civil társadalom és az LMBT közösségért végzett munkájukról beszéltek.