Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jászberényben és Szekszárdon nyert az ellenzék, Komlón maradt a fideszes polgármester

Ez a cikk több mint 4 éves.
  • Bírósági döntések után 10 településen ismétlik meg az október 13. önkormányzati választásokat.
  • Jászberényben 3700 szavazattal nyert az ellenzék jelöltje Budai Lóránt
  • Szekszárdon mindkét megismételt választókerületben nyert az ellenzéki jelölt
  • Komlón maradt a Fideszes polgármester 31 szavazattal
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

100%-os feldolgozottságnál az október 13-ai, mindössze 14 szavazatos győzelméhez képest nem kicsit nyert Budai Lóránt.

Jászberényben vállukon viszik az új polgármestert:

A Mérce lelkiismeretesen végigkövette az önkormányzati választási kampányt. Ma is elsőként írtuk meg Budai Lóránt győzelmét. Segíts, hogy még több emberhez eljuthassunk.

A közvetítésünket és élő videóinkat ingyen nézhetitek, de az előállításuk pénzbe kerül. Ha tehetitek, támogassatok minket rendszeres 5000 forint átutalásával, hiszen a Mérce működését 100%-ban az olvasók támogatásából finanszírozzuk.

Jussanak el mindenhova a Mérce hírei!

Komlón a 13-as szavazókörben kellett megismételni a választást, és ahogy írtuk, hiába hozott sok szavazót a megismételt választáson az ellenzék, így is a Fidesz polgármestere maradhat a posztján.

Fordított viszont az egyéni körzetben az ellenzéki jelölt. Itt október 13-án indult egy független jelölt is, és aznap Orsós Ferenc (Fidesz) összesen 408, Hidegkuti Szabolcs (Komló Összeköt) 317,  Hegedüs Norbert (független) pedig 106 szavazatot kapott.

Viszont Hegedüs visszalépett, így nagyban átalakultak az erőviszonyok és Hidegkuti végül 6 szavazattal tudott nyerni. Hidegkuti Szabolcs lett az önkormányzati képviselő összesen 453 szavazattal, Orsós Ferencnek összesen 447 szavazata lett). Hidegkuti egyébként a Momentum jelöltje volt.

Viszont ennek lett még egy érdekes következménye, ugyanis a közgyűlési arány nem változott. Hiába szerzett a Komló Összeköt még egy mandátumot egyéniben, ezzel listán el is vesztett egyet, méghozzá a polgármester-jelölt, Ferenczy Tamás nem jutott így mandátumhoz, ha csak jelölt-társa vissza nem lép a javára.

Bár Budai Lóránt nyert, de az már október 13-án kiderült, hogy felhőtlenül nem lehet boldog. Ugyanis most csak a polgármester-választást ismételték meg, a képviselőtestületi választást nem.

Október 13-án viszont ott is szoros volt az eredmény. A 10 egyéni választókerületből 6-ot a Fidesz, 4-et pedig a Budait is indító Közösen Jászberényért Egyesület delegálhat. A kompenzációs listán egy hely jut a Fidesz-nek, 2 hely a Közösen Jászberényértnek, míg egy a Mi Hazánknak. Egy szavazatot pedig kap maga Budai a közgyűlésben mint polgármester.

Így 7 szavazata lesz a Fidesznek, 7 szavazata a Közösen Jászberényértnek, míg egy a Mi Hazánknak. Tehát az ex-jobbikosok alkotta szélsőséges párt lesz a mérleg nyelve a közgyűlésben.

Szekszárdon mindkét egyéni körzetben növelni tudta a különbséget és megtartotta győzelmét az ellenzéki jelölt. Ezzel pedig maradt a szekszárdi közgyűlésben az ellenzéki többség.

Csötönyi László az ellenzéki jelölt a 2. számú szavazókörhöz tartozó 4. számú szavazókörben október 13-án 16 szavazattal nyert, ma 83-al. A 8. sz. választókörzethez tartozó 30. szavazókörben az ellenzéki Faragó Tamás fordított, 7 szavazattal nyert a kormánypárti jelölttel szemben, legutóbb 18 szavazat volt a különbség fideszes jelölt, Szegedi Attila javára. Míg a 25. szavazókörben 60 szavazattal győzött Faragó, legutóbb 48 szavazat volt az előnye.

A Közösen Jászberényért egyesület színeiben induló, jobbikos Budai Lóránt nyerte a jászberényi megismételt választásokat. Október 13-án 14 szavazattal nyert Budai a Fidesz eddigi polgármesterével, Szabó Tamással szemben.

Most rekordrészvétel mellett ennél jóval több szavazatot kapott Budai.

Budai a Jászsági Térségi Tévében beszélt arról, hogy a szavazatok felének összeszámlálása után több mint 2500 szavazattal vezet. Mivel összesen 14 ezer fő körül szavazhattak a választásokon, így lényegében Szabó Tamásnak nincs esélye a fordításra.

Szabó Tamás elmondta a Jászsági Térségi tévének, hogy Budai nagyjából kétharmaddal vezet. Szabó azt is elmondta, ő arra számít, nagyjából ez lesz a végeredmény is. A fideszes polgármester arról is beszélt, elemezni kell majd hogyan alakult ki ez az eredmény.

Az ATV információi szerint 2 szavazókör megszámlálása után nagyon vezet Budai Loránt ellenzéki jelölt. A Magyar Hang beszámolója szerint a 21-ből már 5 szavazókört megszámoltak és több helyen is Budai kétszerannyi szavazattal áll, mint az eddigi polgármester a fideszes Szabó Tamás.

„Polics József 326 szavazatot kapott, Ferenczy Tamás pedig 268-at. Így utóbbinak összesen 4156, míg előbbinek 4187 szavazata van. Vagyis 31 szavazattal Polics József (Fidesz) lett Komló régi-új polgármestere.” – írja a Komlói 7300.hu

Ezt azt jelenti, hogy a megismételt 13-as körzetben az október 13-ai 113 szavazatos Polics győzelem 58 szavazat különbségre csökkent, de ez is elég volt a Fidesz polgármesterének, hogy megőrizze polgármesteri címét.

A közgyűlésben egyébként az ellenzéknek lesz többsége.

„A részvétel Szekszárdon nagyjából megegyezik az október 13-ián tartott választáséval, Komlón a 13. számú választókörzetben mintegy 15 százalékkal magasabb a részvétel, mint legutóbb. Akkor 506-an jelentek meg a szavazóhelyiségekben, míg most fél hétig 572-en.

Jászberényben ugyanakkor fél hétkor már elérte a 60,22 százalékot a részvételi arány. A városban önkormányzati választáson még soha nem volt ilyen magas ez a szám. Október 13-án végül a választók 43,81 százaléka járult az urnákhoz.” – írja a HVG

Kirívóan sokan mentek el szavazni, és a végső részvételt még nem is tudjuk. Eddig majdnem 13 ezren mentek el szavazni.

Budai Lóránt Facebook-videóban mondott köszönetet minden szavazónak

„A kettes választókerületben, ahol Csötönyi László az Éljen Szekszárd (ÉSZ) jelöltje, kicsit magasabbnak tűnnek a részvételi adatok, mint októberben, a nyolcas választókerületben pedig – Faragó Zsoltnál – picivel alacsonyabbak – tudta meg lapunk. Bomba Gábor, az ÉSZ önkormányzati képviselője, korábbi polgármesterjelölt egyelőre nem kívánta kommentálni az adatokat, mint mondta, bizakodva várják az estét.” –írja a Magyar Hang

Több mint 12 ezer ember a szavazásra jogosultak 56,75 százaléka szavazott a Jászberényi megismételt választáson 17 óráig. Ez jóval több mint amennyien összesen szavaztak október 13-án Jászberényben. Akkor 43,81 százalék szavazott összesen.

Október 13-án 17 óráig egyébként 42,69% szavazott, ez a szám most 14,06 százalékkal magasabb, mint fent írtuk 56,75%.

Eredmények 19 óra után várhatóak majd. Szekszárdról és Komlóról mivel ott csupán pár szavazókört kell megszámolni már 8 óra előtt vélhetően tudunk majd eredményt. A Jászberényi végeredmény 8 óra után várható. Ezekről percről-percre közvetítésünkben szintén beszámolunk.

A valasztas.hu közlése szerint Jászberényben 15 óráig a lakosok 46,89 százaléka 10070 szavazó adta le a voksát. Ez majdnem annyi mint ahány 3 hete október 13-án összesen szavaztak a településen.

Jászberényben Budai Lóránt október 13-án 14 szavazattal nyert fideszes ellenfele Szabó Tamással szemben.

Komlón is többen mentek el szavazni. A helyi 7300.hu értesülései szerint 440-en adták le a voksukat 15 óráig a 13-as számú szavazókörben, ahol a megismételt választást tartják, és amely dönt a polgármester sorsáról is.

Ez a 440 fő egyébként a szavazók 37 százaléka. Október 13-án 15 óráig a szavazók 34 százaléka 420 ember ment el szavazni.

Komlón egyébként a 13-as szavazókör eredményei nélkül 27 szavazattal vezet az ellenzék polgármester-jelöltje Ferenczy Tamás. De ebben a szavazókörben 147 szavazattal nyert október 13-án a fideszes polgármester Polics József.

Ha Szekszárdról tud valaki részvételi adatot az írja meg bátran az [email protected] címre.

Tíz helyen tartanak ma megismételt választásokat, nézzük is pontosan miért:

Jászberényben, miután alig 14 szavazattal verte meg az ellenzéki jelölt a 2010 óta hatalmon lévő fideszes Szabó Tamást, vasárnapra új választást írt ki a helyi választási bizottság. A határozat először, Pócs János a település fideszes országgyűlési képviselőjének Facebook oldalán jelent meg. Az ebben szereplő indoklás szerint a szavazás közben dokumentált események a csekély szavazatkülönbség miatt alkalmasak voltak arra, hogy nem csupán a szavazatszámot, hanem a választás végeredményét is befolyásolják. Itt egy idősek otthonában történt konkrét esetre hivatkozik egyébként a választási bizottság.

A határozattal szemben akkor Budai Lóránt, akit az MSZP, a DK és a Momentum is támogat, úgy reagált: „a kormány nem tiszteli a nép akaratát, nekik csak a pénz és a hatalom számít”. Ezenkívül arról számolt be, hogy az önkormányzatnál „csattognak az iratmegsemmisítő gépek”, és a Polgármesteri Hivatal folyosójáról ledarált papírokkal teli zsákokról készült képet posztolt.

A városban négyen indultak a polgármesteri posztért, Budai Lóránt a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje 3909 szavazatot kapott, míg Szabó Tamás, a Fidesz jelöltje 3895 szavazatot, a függetlenként induló Dr. Magyar Levente 931 szavazatot, míg a Mi Hazánk jelöltje Dobrosi Péter 434 szavazatot kapott.

Megismétlik a szavazást két választókerületben Szekszárdon is. Itt ugyan a kormánypárt jelöltje, Ács Rezső nyert, a képviselő testületben ellenzéki többség alakult ki. A Fidesz azt kifogásolta, hogy a 2. és a 8. választókörzeteben képviselőjelöltek jelentek meg, hogy ételt vigyenek az ott dolgozóknak. Mind a helyi és a területi választási bizottság, mind a Pécsi Ítélőtábla egyetértett azzal, hogy az illetéktelen személy megjelenése súlyos szabálytalanság volt, hiába jelezte az érintett, hogy ugyan pártjelvényes pólóban jelent meg a szavazóhelységben, azt eltakarta.

Az MSZP az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, mire a Juhász Imre vezette AB tanács jelezte: „A testület kizárólag az alaptörvény-sértésekkel foglalkozik, nem fellebbezési fórum.” Mindkét választókörben az ellenzéki képviselőjelölt nyert, ezzel 8:7 arányú többségbe kerülve a testületben, ezt fordíthatja meg most Fidesz.

Komlón, ahol ritkaság számba menően leült egymással vitázni az ellenzéki és a kormánypárti jelölt (kollégáink videóriportja itt), egy szavazókörben meg kell ismételni a voksolást. Itt az ellenzéki Komló Összeköt Egyesület beadványát először a választási bizottság ugyan elutasította, de az ítélő tábla jogszerűnek ítélte meg és új választást írt ki. A panasz szerint a lakótelepen található 13. számú szavazókörbe 12-15 ember kisért 250-300 szavazót, akik gyakran a fülkébe is bementek, vagy a szavazó helyiség előtt mondát meg, kire kell szavazni. Az egyéni körzetekben az ellenzék 6-2 re nyert ugyan, a polgármester választáson 118 szavazattal nyert a Fidesz jelöltje Polics József, aki az említett kenderföldi szavazókörben 145 szavazattal szerzett többet ellenfelénél, Ferenczy Tamásnál. A szavazószállítók egy a kormánypártokkal jó viszonyt ápoló roma egyesület tagjai, akik már korábban is ajánlottak élelmiszert voksokért cserébe.

Az egy szavazókörös Kisberényben a szavazásra jogosultak hirtelen megnőtt száma miatt írtak ki szavazást. Itt gyanússá vált, hogy a 120 fős településen a választásra jogosultak névsora október 13-ára 228 fősre nőtt, az újonnan bejelentkezők közel megduplázták a falu lakosságát. A hatósági vizsgálat, talált olyan címeket, ahonnan 11, 22 legdurvább esetben pedig 33 ember érkezett szavazni, a többségüknél névegyezés sem volt megfigyelhető.

A hatóság ellenőrzés keretében idézte azon polgárokat, akik – nyilvántartásuk szerint – azon napokban létesítettek állandó lakcímet Kisberényben, és olyan ingatlanba jelentkeztek be, ahol a lakók száma meghaladta a 10 főt. Az idézésre egy alkalommal 6 polgár jelent meg, akiket tájékoztattak arról, hogy az állandó lakcím létesítésének mik a törvényes feltételei, és ez a 6 polgár a tájékoztatást követően vissza is jelentkezett „eredeti lakcímére”.

Litérben szoros eredmény született, itt az ellenzéki Varga Mihály 482 szavazatot szerzet míg a fideszes Szedlák Attila 480-at. A fideszes jelölt a HVB határozata ellen fellebbezett, mivel állítása szerint a két szavazókörös település 1. számú szavazó körzetében több érvénytelen szavazatot is érvényesnek számoltak. A szavazatok újra számlálása során valóban találtak három érvénytelen lapot, ezzel a fideszes jelölt szerezte meg az előny egy szavazattal, azonban a vizsgálat több, más szabálytalanságot is feltárt a szavazó lapok csomagolásában és csoportosításában, ezért az első számú választó körzetben ismételt szavazást írt ki.

Nyéstán is az idegenek megjelenése miatt írták ki az ismételt választást, itt a névjegyzékben szereplők száma 27 főről a szavazás napját megelőző második napig 98 főre emelkedett. Hasonló volt a helyzet Pettenden is, ahol a választások kiírásakor 103 név szerepelt a szavazásra jogosultak listáján, a névjegyzék zárásakor ez a szám 213-ra emelkedett. A „új szavazók” kísérőkkel érkeztek az urnákhoz, mivel helyismerettel nem rendelkeztek. A választás előtt bejelentkezettek közül 54 mentek el szavazni ez a szavazók 34%-a, ami elég az eredmény befolyásolásához.

Várföldén is megsokszorozódott a lakosok száma a választások előtt, itt a szavazásra jogosultak száma 154 főről 239-re nőtt meg alig pár hét alatt. A település lélekszáma ugyan 1994 óta folyamatosan csökken, akkor még kétszáznál is több szavazó élt a faluban, mára úgy tűnik csak a választások előtt akarnak sokan ideköltözni. Itt két független polgármester jelölt vetélkedett egymással a 2010 óta regnáló Szörcsökné Horváth Mária és az előtte két ciklust nyert Tóth Árpád, az előbbi alig 7 szavazattal nyert október 13.-án. Tóth, aki az eredmény ellen kifogással élt, beadványában jelezte, hogy Szörcsökné 9 embert jelentet be magához és más falubeli portákra (ez persze elmarad a 82 fős lakosság növekedéstől, de egy 7 szavazatos győzelemhez bőven elég).

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}