Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jászberényben vasárnap győzött az ellenzék, most a választási bizottság megismételteti a választást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap este a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben induló jobbikos Budai Lóránt nyerte az önkormányzati választásokat Jászberényben. Az ellenzéki jelölt 14 szavazattal győzött a fideszes polgármester Szabó Tamás előtt. Most a helyi választási bizottság úgy döntött, meg kell ismételni a voksolást.

Budai Lóránt közösségi oldalán csütörtökön még arról posztolt, hogy kattognak az iratmegsemmisítők a városban. Péntek este viszont a Jász-Nagykun Szolnok megyei választási bizottság úgy döntött, meg kell ismételni a választást. Erről Pócs János országgyűlési képviselő posztolt Facebook-oldalán, szúrta ki az Azonnali.

A Pócs által közzétett határozat szerint a megyei választási bizottság megváltoztatta a jászberényi területi bizottság eredményét, amely győztesnek mondta ki Budai Lórántot, mert a választási bizottság szerint a szavazás közben dokumentált események a csekély szavazatkülönbség miatt alkalmasak voltak arra, hogy nem csupán a szavazatszámot, hanem a választás végeredményét is befolyásolják. Itt egy idősek otthonában történt konkrét esetre hivatkozik egyébként a választási bizottság.

Budai Lóránt szintén a Facebookon reagált a döntésre:

„A KOHOLT VÁD IS BŰNCSELEKMÉNY

Kedves jászberényi barátaim! Mint arról már bizonyára értesültetek, a Fidesz óvást nyújtott be, melyben választási csalással vádol bennünket és új választások kiírását kezdeményezi. Ebből is látszik, hogy a kormány nem tiszteli a nép akaratát, nekik csak a pénz és a hatalom számít.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: minden törvényes eszközt megragadunk, hogy megtámadjuk ezt a nyilvánvalóan hazug határozatot. Amennyiben pedig valóban új választások lesznek, mindent megteszünk, hogy még nagyobb arányú győzelmet arassunk a kiskirályok felett, ahogyan azt 2014-ben, Ózdon tettük.”


A városban egyébként 4 jelölt indult. Budai Lóránt a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje 3909 szavazatot kapott, míg Szabó Tamás, a Fidesz jelöltje 3895 szavazatot, a függetlenként induló Dr. Magyar Levente 931 szavazatot, míg a Mi Hazánk jelöltje Dobrosi Péter 434 szavazatot kapott.

A megismételt választást a megyei választási iroda november 10-re írta ki. A döntésük ellen október 21-ig lehet fellebbezni.

A helyi polgármester, Szabó Tamás korrupciós ügyeiről a Népszabadság még 2015-ben írt. Eszerint a polgármester öt évre bérlője lett egy olyan, városi tulajdonban lévő lakásnak, amelyre saját maga írt ki pályázatot.