Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Török szövetségesek által ellenőrzött területen halt meg az ISIS vezére

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője egy amerikaiak által vezetett koalíciós rajtaütés során múlt héten életét vesztette. A beszámolók szerint Bagdadi 3 gyermekével együtt felrobbantotta magát.

Donald Trump amerikai elnök köszönetet mondott Oroszország, Törökország, Irak és Szíria nemzeteinek, illetve a szíriai kurdoknak az akcióban nyújtott támogatásukért. Az elmúlt napokban azonban sok kérdés felmerült azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudott ennyi ideig rejtve maradni Bagdadi Idlib tartományában, mely közvetlenül a török-szír határ mellett fekszik, és bizonyos részei a törökök oldalán harcoló Szabad Szír hadsereg irányítása alatt állnak.

Itt ülésezik továbbá a Szíriai Üdvösségi Kormány, melynek hadügyi miniszterelnök helyettese Riad al-Asaad, a Szabad Szír Hadsereg alapítója.

Idlibet nagyrészt az al-Nusra utódcsoportjai ellenőrzik, ami az al-Kaida hivatalos szíriai egysége volt. Az al-Nusra a szíriai polgárháborúk alatt szemben állt az Iszlám Állammal, de a konfliktus köztük inkább rivalizáló volt, mint ideológiai, mivel az al-Nusra is egy saját iszlám államot akart létrehozni.

2018 tavaszán török támogatással foglalta el az addig kurd fennhatóság alatt álló Afrin körzetét a Szabad Szír Hadsereg Idlibtől északra. Ebben az offenzívában, és a mostani török-kurd harcokban is részt vett az Ahrar al-Sharquiya, akik szintén az al-Nusrából váltak ki, és csatlakoztak a törökpárti erőkhöz. Az ő nevükhöz fűződik a kurd politikus, Hevrin Khalaf néhány héttel ezelőtti kivégzése is.

Ezek mellett több beszámoló is tanúskodik arról, hogy korábbi ISIS-tagok harcolnak most a törökök oldalán, illetve a fentiek alapján látható az ideológiai átjárhatóság az Iszlám Állam és sok szíriai lázadócsoport között. Helyszíni beszámolók szerint a polgárháború alatt az ISIS mikor már egyértelműen vesztésre állt, sokszor különösebb ellenállás nélkül adott át területeket a Szabad Szír Hadseregnek.

Jarabulus városánál például harc nélkül jutottak megállapodásra, mert az iszlamisták könnyebben kiegyeztek azzal, hogy a város egy hozzájuk hasonló ideológiájú milícia kezére kerül, mint hogy a közeledő szekuláris kurd népvédelmi erők foglalják azt el. Egy ISIS-harcos az Independent újságírójának elmondta, hogy

miután a törökök elfoglalták Jarabulus-t az ISIS valójában nem hagyta el a várost, csak levágták a szakállukat.

Abu Bakr al-Bagdadi legyőzése másnapján, pont itt, Jarabulus mellett hajtottak végre sikeres rajtaütést az ISIS-vezér jobbkezének tartott Abu al-Hassan al-Mujahiren amerikai és kurd népvédelmi egységek. Ezt Mazloum „Kobani” Abdi tábornok, a Szír Demokratikus Erők egyik vezetője mondta el a Fox News-nak. Ezek a rajtaütések is bizonyítják, hogy az október 6-i csapatkivonások ellenére is maradtak amerikai katonák Észak-Szíriában, ezt pedig Myles B. Caggins III. az ISIS-ellenes koalíció amerikai szóvivője is megerősítette. Caggins elmondta, hogy „Koalíciós egységek is jelen vannak az SDF oldalán több bázisban Kelet-Szíriában és folytatják küldetésüket, hogy legyőzzék az ISIS maradékait.”

Az ISIS ilyen magas szintű beágyazódása a török szövetségesek által ellenőrzött területeken, illetve a most októberi török offenzíva alatt a kurd börtönökből megszökött több száz iszlamista fogoly alaposan árnyalja a török részvételt al-Bagdadi kézre kerítésében.

Eközben a tűzszüneti megállapodás értelmében a kurd népvédelmi egységek elhagyták a török határ közelében kitűzött biztonsági zónát a megadott 150 órás határidő végére. Ezt a területet most a Szabad Szír Hadsereg tartja megszállás alatt, a tudósítások pedig fosztogatásokról és emberrablásokról szólnak.

A harcok azonban nem értek véget, ugyanis az amerikai és orosz közbenjárással kötött tűzszünet csak a kurd egységek kivonásáról szólt, viszont korábban a kurdok megállapodást kötöttek Damaszkusszal, hogy a szír kormányerők is segítséget nyújtanak a szír határ védelmében. Ők továbbra is harcban állnak Sere Kaniye körül a török erőkkel.

Az észak-szíriai konfliktus fejleményeit eddig is nyomon követtük, korábbi cikkeinket ezen a linken éritek el.

via Rojava Information Center, National Intrest