Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszavonta Horváth Csaba az új zuglói önkormányzat működési szabályzatának egy nagy port kavaró pontját

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tegnap megírtuk: Horváth Csaba, Zugló újonnan megválasztott MSZP-s polgármestere az átláthatóságot súlyosan sértő javaslattal érkezett a kerület képviselőtestületének hétfői alakuló ülésére. Az előterjesztés problematikusságát az Átlátszó szúrta ki – a polgármester pedig most visszavonja a módosítási javaslatát.

Az Átlátszó cikke szerint a kerület új vezetője úgy módosítaná a képviselőtestület szervezeti és működési szabályzatát (SZMSZ), hogy a polgármester – vagyis ő maga – döntést hozhatna a képviselőtestület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti.

Horváth a következő passzust szerette volna beintegrálni a kerületi SZMSZ-be:

„a polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett […] dönthet a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan – a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott – a képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben”

A szabályzat módosítását a Kétfarkú Kutyapárt Facebook-bejegyzésben, a zuglói Momentum pedig közleményben kifogásolta. Ők azt írták: az előterjesztésben szereplő, a polgármesteri jogkör növekedéséhez kapcsolódó pontokat vizsgálják, szükség esetében pedig attól sem riadnak vissza, hogy teljesen leszavazzák az új SZMSZ-t.

Horváth az SZMSZ módosításáról azt írja: a közbizalom védelme érdekében vonta vissza.

„Az eddigi eredményeket semmibe véve, a jövőbeni átláthatóságot támadta meg az atlatszo.blog.hu hazug, manipulatív és félrevezető cikke, amely Zugló Önkormányzatának tervezett SZMSZ-módosítását magyarázta félre. Ezzel az önkormányzat működését alapjaiban meghatározó szabályrendszerrel kapcsolatos közbizalmat ásta alá és becsapta a közvéleményt.”

Horváth a zuglóit az egyik legátláthatóbban működő önkormányzatnak tartotta eddig; szerint a transzparencia pedig az egyik legfontosabb érték, amelyet egy demokratának védenie kell, a „valótlan és a közbizalmat aláásni szándékozó próbálkozásokkal szemben is”. A polgármester emellett ezzel a lépéssel a további, rosszindulató politikai támadásoknak venné elejét.

A zuglói testület első ülését egyébként ma fogják megtartani.

Címlapkép: Horváth Csaba beszél Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös fõpolgármester-jelöltjének a Miért kell és hogyan lehet elérni a változást Budapesten? című kampányindító rendezvényén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)