Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Horváth Csabának nem tűnt fel, hogy ki akarná terjeszteni a hatalmát a zuglói közgyűlésben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Horváth Csaba, Zugló frissen megválasztott MSZP-s polgármestere az átláthatóságot súlyosan sértő javaslattal érkezik a kerületi képviselőtestület hétfői alakuló ülésére az Átlátszó szerint.

A portál cikke szerint a kerület új vezetője úgy módosítaná a képviselőtestület szervezeti és működési szabályzatát (SZMSZ), hogy a polgármester – vagyis ő maga – döntést hozhatna a képviselőtestület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti.

Az előterjesztés a hatályban lévő önkormányzati törvényre (Mötv.) hivatkozik, amelynek a következő passzusát integrálná  a zuglói SZMSZ-be:

„a polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett […] dönthet a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan – a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott – a képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben”

Az Átlátszó megjegyzi, hogy a zuglói képviselőtestület 2014 óta érvényben lévő, jelenlegi SZMSZ-ében egyáltalán nem szerepel ez a lehetőség, tehát a korábbi polgármester (Karácsony Gergely) nem akart a képviselők helyett dönteni.

A változtatásra azért van szükség a javaslat indoklásánál leírtak szerint, mert bár a  hatályos rendelet módosítására számos alkalommal sor került, mégis […]a Mötv.-vel ellentétes rendelkezéseket tartalmaz, más helyen pedig feleslegesen vagy pontatlanul ismétli a törvényi szabályokat. Több területen egyértelműbb, más helyütt sokkal részletesebb megfogalmazásra van szükség.”

Az Átlátszó szerint az önkormányzati törvény valóban lehetőséget ad arra, hogy az SZMSZ halaszthatatlan esetekben ilyen döntési jogkörrel ruházza fel a polgármestert. A lap szerint ugyanakkor ezzel a lehetőséggel jellemzően szűk körben éltek az önkormányzatok, pontosan meghatározva azokat a kérdéseket, amikben a polgármester jogosult két ülés között dönteni.

A zuglói javaslat szerinti, szinte minden kérdésre kiterjedő jogkör biztosítása ugyanakkor azzal járhat, hogy a polgármester megkerülheti azokat az átláthatósági és nyilvánossági garanciákat, amelyek a képviselőtestület működéséhez kapcsolódnak

-írják.

A lap beszámol továbbá arról is, hogy Horváth Csaba a hétfői alakuló ülésre benyújtott egy olyan rendeletet is, amely az önkormányzat vagyonát érintő ügyekben a rendes ügymenetet illetően is csökkentené a képviselőtestület döntési jogkörét. Horváth ugyanis sokszorosára emelné azt az értékhatárt, ami felett a képviselőtestület hozzájárulása kell(ene): ingó vagyontárgyak esetében 50 millióról 150 millióra, ingatlanok esetén pedig 50 millióról 250 millióra növelné ezt a limitet az új polgármester.

Neki nem tűnt fel

Az Index megkereste Horváth Csabát az Átlátszó cikkével kapcsolatban, aki a polgármester döntési jogereinek kiterjesztésével kapcsolatban úgy nyilatkozott:

neki „nem tűnt fel”, hogy akár egyetlen hatáskör is többletként lenne megfogalmazva a javaslatban a régi SZMSZ-hez képest.

Szerinte „ezek a kompetenciák az önkormányzati törvényből adódnak. Hogy egy önkormányzat használja-e, vagy éppen csak megemlíti az önkormányzati törvény adta lehetőségeket, ez nem jelent többletkompetenciát”.

Az ingóságok és ingatlanok értékhatárának megemelésével kapcsolatban pedig azt mondta: az ingóságoknál volt egy félreírás, nincs jelentősége, csak hozzáigazították az ingatlanhoz”, merthogy az ingóságok értéke általában nem éri el még az eredeti 50 milliós értékhatárt sem.

Az ingatlanok esetében a szocialista politikus szerint az történt, hogy az életből kért példát, és ahhoz kérte igazítani az értékhatárokat. Horváth szerint a zuglói önkormányzat eddig sem és ezután sem akar ingatlanokat értékesíteni. Az értékhatár emelésre viszont azért volt szükség, mert ha mégis értékesítene, vagy bérbadásról döntene az önkormányzat – alapvetően a költségvetési rendeletében -, akkor ha a testület egyszer már határozott arról, akkor ne kelljen még kétszer a testület elé vinni szavazásra (egyszer a pályázatkiíráskor, egyszer az értékesítés győztesének kihirdetéséről).

Az Index  felvetésére, hogy ez az értékhatár tipikusan olyan terület, amiről hetente, havonta jelenik meg valamilyen hír, hogy valamelyik önkormányzat kinek, hogyan „játszotta ki” olcsón, baráti alapon – és ez kerül tehát ki a testület hatásköréből – Horváth azt mondta, „Zuglóból nem volt ilyen hír, és nem is lesz”.

Már érkezett is egy módosító

Időközben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt zuglói önkormányzati képviselője módosító indítványban javasolja a polgármesteri kompetenciák és az értékhatárok kiterjesztéséről szóló javaslatok elhagyását:

Frissítés (16:59) A zuglói Momentum is közleményben jelezte vasárnap, hogy módosítókat fűz Horváth javaslataihoz, ők ugyancsak a két inkriminált rész törlését indítványozzák. Azt is hozzáteszik, hogy: Az előterjesztésben szereplő több, a polgármesteri jogkör növeléséhez kapcsolódó pontot jelenleg is vizsgálunk. Szükség esetén további módosítókat fogunk benyújtani, legvégső esetben pedig a teljes SZMSZ leszavazását sem zárjuk ki.”

A Budapest XIV. kerületének új képviselő-testületben erős ellenzéki többség lett a választások után, a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP összefogásnak 15 jelöltje került be, de a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak, illetve a Civil Zugló Egyesületnek is bejutott 1-1 képviselője. A Fidesz-KDNP-nek összesen 4.

Az első testületi ülést hétfőn, október 28-án tartják meg.

A főpolgármesterré választott, leköszönő zuglói polgármester, Karácsony Gergely a választások után közös videóval jelentkezett Horváth Csabával az átadás-átvételről, amelyen Karácsony úgy fogalmazott: jó szívvel adja át az önkormányzatot Horváthnak, ami az elmúlt öt évben jó volt, azt folytassa, ami pedig nem volt elég jó, azon pedig javítson.

(Átlátszó, Index)

Címlapkép: Horváth Csaba beszél Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös fõpolgármester-jelöltjének a Miért kell és hogyan lehet elérni a változást Budapesten? című kampányindító rendezvényén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)