Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak nő a káosz a győri polgármester-választás körül, a szavazólapok összesítései is eltűntek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Múlt csütörtökön fellebbezte meg (újra) a győri önkormányzati választások eredményét a győri ellenzék a Győri Ítélőtáblánál. A fellebbezésben az ellenzéki pártok a választási folyamat és a szavazatszámlálás során tapasztalt rendellenességekre hivatkozva új választások kiírását kérik.

Az Index arról ír, hogy a fellebbezés elbírálásának három napos határideje lejárt, azonban az ellenzéki beadványt kezelő ügyvédet, Litresits Andrást még nem értesítették a bíróság döntéséről. Az ügyvéd emiatt azt feltételezi, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) után a Győri Ítélőtábla is újraszámolhatja a voksokat, ebben az esetben ugyanis rendelkezésére áll még három nap, vagyis csak hat nap után kell értesítenie a beadványtevőt.

A kép nem ennyire egyszerű azonban: a Mérce megkeresésére dr. Ferenczy Tamás, az ítélőtábla szóvivője elmondta, nem elképzelhetetlen, hogy egy esetleges hétfői bírói döntésről csak kedden értesítik az érintetteket. Litresits feltételezését, vagyis azt, hogy újraszámolják a szavazatokat, a szóvivő sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hiszen folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozhat.

(Ez egyébként bevett gyakorlat minden ügyben, függetlenül attól, hogy valamelyik bíróság vagy választási bizottság helyt ad-e vagy sem egy-egy fellebbezésnek: a fellebbezést benyújtó értesítése előtt nem tesznek közzé információkat mások számára.)

Az ellenzék által kifogásolt talán legnagyobb rendellenességről egyébként ma számolt be a 24.hu. A portálnak a győri ellenzék ügyvédei, és TVB-tagjai is állítják, hogy eltűntek a szavazólapok összesítései, vagyis

kétséget kizárólag nem lehet megállapítani, hogy hány üres szavazólapot vettek át az egyes szavazókörök, és azok hiánytalanul megtalálhatók-e.

Az üres szavazólapok átvételi listája a kiszállításhoz használt dobozok oldalára volt felragasztva, a dobozok viszont – egyetlen szavazókör kivételével – eltűntek.

Az ellenzéki TVB-tagok ezt már a múltheti újraszámlálás alkalmával észrevették, és jelezték is a választások lebonyolításáért felelős Csörgits Lajos aljegyzőnek. A 24.hu szerint Csörgits azt közölte: a listák a dobozokon voltak, de azok nem kerültek vissza a számlálókhoz, mert a leadott szavazatokat és a dokumentumokat mindenhol IKEA-s dobozokba csomagolva szállították be a bizottsághoz. Az választás lebonyolításáért felelős aljegyző azt is állította, hogy őt semmilyen jogszabály nem kötelezte a lista elkészítésére.

Mindezzel csak az a probléma, hogy ha nem tudni, hány szavazatot vett át egy adott szavazókör, úgy ezt a számot nem lehet összevetni a leadott érvényes, az érvénytelen és a fel nem használt szavazólapok összegével,

vagyis nem lehet megbizonyosodni, hogy nem tűntek-e el – vagy kerületek elő pluszban  – szavazólapok.

A szex- és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt a korábbi választásoknál sokkal szorosabb eredménnyel, de megnyerte az október 13-i polgármester-választást. 19.312 szavazatot kapott, szemben az ellenzék közös jelöltjével, Glázer Tímeával, akire 18.671-re voksoltak.

Borkai a választások másnapján kilépett a Fideszből, de jelezte, polgármesteri mandátumát megtartja. A Győr-Moson-Sopron megyei TVB a múlt héten újraszámolta a polgármester-választáson leadott összes szavazatot, ám továbbra is Borkai győzelmét állapította meg. Az ellenzék ezután fordult a Győri Ítélőtáblához, amelynek döntése már jogerős lesz.

Múlt héten kiderül, hogy Borkai ügyében rendőrségi nyomozás is folyik, és időközben az egykori olimpikon elveszítette tagságát a Magyar Olimpiai Bizottságban is. A botrány kirobbanása óta Győr lakói kétszer is tüntettek a polgármester ellen, legutóbb október 19-én.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba