Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Belügyminisztérium elismerte: nyomozás folyik Borkai ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Borkai Zsolt botránya nemcsak a győri polgármester romlottságára és álszent képmutatására irányította rá a figyelmet, de rávilágított arra is, hogyan működik a Fidesz nevű, államhatalmat foglyul ejtő bűnszervezet”

– kezdte interpellációját Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa, akinek Polt Péter kérésére percekkel korábban függesztette fel mentelmi jogát az Országgyűlés.

Varju arra volt kíváncsi, hogy a szex- és korrupciós botrányba keveredett, de október 13-án újraválasztott, majd Fideszből kilépett győri polgármester ellen indul-e nyomozás.

Varju felsorolta azokat a gyanús ügyeket, amelyek Borkait körülveszik, és amelyekről az elmúlt időszakban a sajtó tüzetesen beszámolt. Felemlegette a Borkai közeli szövetségeséhez, Rákosfalvy Zoltán ügyvédhez köthető offshore-cégeket, a győri Audi-bővítés nyomán azokba befolyó hatalmas összegeket, a Borkai fiának nem működő cég által adott havi egy millió forintos fizetést, a túlárazott közbeszerzéseket, stb.

„A fenti ügyekben, amelyeket a sajtó annak idején részletesen tárgyalt, indult-e nyomozás? Ha igen, milyen eredménnyel? Ha nem, várható-e, hogy most, amikor a figyelem középpontjába kerültek, végre megindítják-e a nyomozást?” – tette fel kérdését Varju.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában arról beszélt, Magyarországon senki nem áll a törvények felett, és aki bűncselekményt követ el, az nem részesül védelemben.

„Az interpellációban felsorolt ügyekkel összefüggésben nyomozás van folyamatban” – jelentette ki Kontrát.

Az államtitkár ennél több konkrétumot a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem árult el, annyit tett még hozzá, hogy a győri polgárok szabadon, az információk ismeretében döntöttek október 13-án.

Varju gyors reakciójában örömét fejezte ki, hogy nyomozás folyik Borkai ellen, ám hangsúlyozta, az továbbra is elfogadhatatlan, hogy a Fidesz ott tartja őt a Győr élén.

A Kontrát Károly által megosztott információ azért érdekes, mert másfél hete, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség azt állította az Azonnalinak, hozzájuk feljelentés nem érkezett, a médiában megjelent információk alapján pedig nem indítanak vizsgálatot. Néhány napja kiderült, időközben a rendőrséghez befutott néhány feljelentés, azokat egyik esetben sem utasította vissza, de a nyomozást sem rendelte el, hanem feljelentéskiegészítést kért. Ez a magyar jogban azt jelenti, hogy a hatóság nem tudja eldönteni, nyomozzon-e, vagy sem, ezért a további adatok beszerzésére időt és eszközöket biztosít a nyomozóhatóság, illetve az ügyész számára.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba