Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jó hír: már Hoppál Péter is hiányolja az esélyegyenlőséget, jogállamot, demokráciát Magyarországon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kissé sértődött hangvételű Facebook-posztban kérte ki magának Hoppál Péter országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke*, hogy Komlón lesz ugyan olyan körzet, ahol újra kell majd szavazni a Komló Összeköt Egyesület beadványának köszönhetően, a Fidesz beadványát viszont elutasította bíróság.

Komlón november 10-én tartják a megismételt választást az 5-ös választókerület 13. szavazókörében, ugyanis az ellenzéki beadvány nyomán végül a Pécsi Ítélőtábla is kimondta, hogy sérültek a választási törvényben rögzített alapelvek.

A lakótelepen 250-300 embert 12-15 helybéli kísért el szavazni, a szervezetten mozgó kísérők pedig gyakran a függöny mögé is bementek, és vagy ott, vagy még a szavazóhelyiség előtt elmondták, kire kell voksolni.

A bírósági döntés boríthat mindent: Komlón az egyéni körzetekben ugyan 6-2-re nyert az ellenzék, a fideszes polgármester, Polics József azonban éppen hogy (mindössze 118 szavazattal) verte a Komló Összeköt Egyesület jelöltjét, Ferenczy Tamást. Az érintett szavazókörben, ahol most megismételtetik a választást, Polics 145 szavazattal kapott többet, mint Ferenczy.

Nem csoda, hogy ilyen nagy a nekibuzdulás a Fideszen belül, ők az 1-es választókerületben támadták meg az eredményt, és akarták elérni, hogy új választást írjanak ki. Ezt a beadványt viszont a Baranya Megyei Területi Választási Bizottság, majd a fellebbezés után a Pécsi Ítélőtábla is elutasította. Itt egyébként az ellenzék mindössze 8 szavazattal nyert.

És akkor lássuk, mint írt mindezzel kapcsolatban Hoppál Péter:

„Az ellenzék dokumentált csalással, idősek becsapásával, 7 szavazattal nyert egy komlói önkormányzati körzetet. Ezt a bíróság jóváhagyta. No comment! (Kb. 100 mozgóurnás szavazónak azt hazudták momentumos delegáltak, ha üresen bedobják, úgy Polics polgármester folytathatja.) Ahol viszont az ellenzék bejelentést tett, hogy autóval hoztak pár cigány családot a távoli otthonuktól szavazni a hozzátartozók, ott ismételni kell… Esélyegyenlőség, jogállam, demokrácia: Magyarország, szeretlek!”

Azon igazán ne akadjunk fenn, hogy Hoppál szerint 7 szavazatról van csupán szó, miközben Kispál László, a Komló összeköt Egyesület jelöltje 439, míg a Fidesz-KDPN által indított Molnár Zoltánné csak 431 szavazatot kapott, a matematika egyik alapműveletével (kivonás) végzett számítások alapján pedig a két eredmény közti különbség 8.

A kifakadás inkább azért érdekes, mert Hoppál azt sugallja, a Pécsi Ítélőtábla „dokumentált csalás” ellenére utasította el a beadványukat – magyarán megkérdőjelezi a bírósági döntést. A Szabad Pécs oldalán olvasható indoklásból azonban épp az derül ki, hogy egyáltalán nem volt olyan jól dokumentálva semmi, olyannyira nem, hogy például a fideszes szavazatszámláló például nem is volt a helyszínen a mozgóurnás esetnél, amiről nyilatkozott.

De még izgalmasabb az a rész, amiben Hoppál azt ecseteli, hogy „autóval hoztak pár cigány családot”, hiszen erről viszont szintén a Pécsi Ítélőtábla állapította meg, hogy nem igaz.

Hogy mindebből Pécs és térségének országgyűlési képviselője azt a következtetést vonja le, „Esélyegyenlőség, jogállam, demokrácia: Magyarország, szeretlek!”, minimum cinikus hozzászólás egy olyan kormánypárti politikustól, mely kormánypárt ész nélkül öntötte a pénzt az önkormányzati választási kampányba, felzabálta a vidéki nyilvánosságot, megfosztva ezzel több százezer embert az objektív, elfogulatlan helyi sajtótól, és nem volt rest akár hazugságokra épülő lejáratókampányokkal támadni ellenfeleit, miközben hol fenyegetett, hol osztogatott, és mindezt még csak nem is titkolta túlzottan.

Ha a bíróság nem a Fidesznek kedvező ítéletet hoz, rögvest temetjük az esélyegyenlőséget, jogállamot és demokráciát – miközben a Fidesz-KDNP kormány szisztematikusan végzi 2010 óta az esélyegyenlőség, a jogállam és a demokrácia csorbítását.

És ha mindehhez hozzátesszük, hogy egy országgyűlési képviselő a független igazságszolgáltatást (a demokrácia, jogállamiság, esélyegyenlőség egyik alappillérét) igyekszik elhitelteleníteni pusztán azért, mert neki nem tetsző ítéleteket hozott – ennél beszédesebb bizonyítéka nincs az eggyel ezelőtti bekezdésben foglaltaknak.

Hoppál posztja amúgy itt olvasható:

*A cikkben eredetileg azt írtam, hogy Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, ezt a posztot azonban csak 2014 és 2018 között töltötte be. Hoppál Péter jelenleg az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke. A hibáért elnézést kérek.