Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hajléktalan emberek fotóival és kamuhírekkel támad a kiszavazott 8. kerületi fideszes képviselő

Ez a cikk több mint 4 éves.

Guzs Gyula, a 8. kerületi önkormányzat fideszes volt képviselője a múlt heti választások óta random, hajléktalan emberekről készült képeket, illetve egészen konkrét álhíreket oszt meg Facebook-profilján. Ezek a képek általában Pikó Andrást, a frissen megválasztott kerületi polgármestert célozzák, ami azért is érdekes, mivel

pont a helyi Fidesz által benyújtott újraszámolási kérelem, illetve a városüzemeltetés vezetésének távozása az a két körülmény, ami miatt Pikó se jogilag se gyakorlatban még nem is foglalhatta el hivatalát.

Pikó vasárnap délelőtt osztott meg egy ilyen képet Facebook-oldalán, és annak kapcsán leírta, hogy szerinte hogyan próbálja meg a helyi Fidesz akadályozni a kerület működését.

„Érezhetően a választások óta sokkal kevesebbet takarítanak, eltűntek a parkokból a kerületőrök és kevesebb takarítógép jár, kivéve azt a társasházat, ahol én lakom – ott volt, hogy naponta négyszer is megfordultak. Hirtelen visszavonták párszáz józsefvárosi parkolási engedélyét, akik joggal felháborodtak. Rémhíreket terjesztenek, közben jár mindenütt az iratmegsemmisítő, különösen a Kesztyűgyárból hallani a hangját.
Mindezért a Fidesz politikusai és a Fidesz által kinevezett néhány vezető a felelős, akik azt próbálják kihasználni, hogy az állampolgároknak nem világos, hogy az új polgármester addig, amíg jogerőssé nem válik a választás eredménye, csak a kerítésen kívül toporog, és legfeljebb megpróbálja nyugtatni az ellene felbőszítetteket.”

Guzs Gyula szerencsétlen sorsú honfitársaink képein kívül egészen konkrét álhíreket is megoszt oldalán, például egy, a fővárosban „kommunista időket idéző leszámolásokról” szóló bejegyzést is.

Az önkormányzati választások után Karácsony Gergely főpolgármester, illetve kerületi ellenzéki polgármesterek ellen indított fake news-kampányról vasárnap reggel Jámbor András írt a Mércére. Cikkében példaként hoz a nyolcadik kerületből egy Facebook-oldalt („Szabad Budapest, szabad Józsefváros”), amelyet 5 napja alapítottak és témája az, hogy a még hivatalba sem lépett Pikó András megválasztott polgármester miatt tönkrement a kerület, Karácsony miatt pedig a főváros.

Pikó András választott józsefvárosi polgármester Guzs és a helyi fideszesek hasonló bejegyzéseire reagálva azt írta Facebook-oldalán, hogy

„Nem tudnak veszíteni, nem tudnak tisztességgel veszíteni, kicsinyes bosszúval próbálják megnehezíteni az egyébként sem könnyű átállást. Nekik ez a politikájuk, az sem számít, ha a választóiknak, a józsefvárosiaknak ártanak.
Ennek vetünk véget rövidesen.”

Nemcsak Pikó, de a ferencvárosi polgármester-választás megnyerő Baranyi Krisztina is attól tart, hogy fideszes elődje időt próbál nyerni a kerületi gyanús ügyek írásos bizonyítékainak eltüntetéséhez. Más kerületekben, mint például Kőbányán az is szerepet játszhat, hogy a győztes fideszes polgármester, Kovács Róbert elveszítette többségét a képviselő-testületben, és az eredmények megtámadásával arra játszhat, hogy megfordítson egy-két szoros ellenzéki győzelemmel végződő mérkőzést.

Frissítés: Guzs Gyula Facebook-oldala vasárnap délután cikkünk megjelenése után elérhetetlené vált.