Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kampánynak nincs vége: elképesztő fake news áradattal támadja a Fidesz Karácsonyt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bár Orbán Viktor együttműködésről beszélt Karácsony Gergely megválasztása után, a budapesti főpolgármesterrel szembeni támadásokban még az eddigiekhez képest sem támaszkodik a valóságra a kormány médiagépezete.

Két taktika látszik kidomborodni a Karácsony Gergellyel szembeni fake news áradatban. Egyrészt főként a közösségi médiában a kormánypárti trollok olyan ígéreteket kérnek számon a csütörtökön hivatalba lépett Karácsony Gergelyen, amik nem hangzottak el tőle, és nem szerepelnek a programjában. Másrészt pedig a 2010 előtti baloldali-liberális politikai élet figuráival próbálják Karácsony összehozni, hogy ezzel is csökkentsék a főpolgármester hitelességét, illetve a saját fideszes tábor számára elhelyezzék őt Gyurcsány Ferenc bábjaként.

A hét elején nagyon belekezdett a kormánypárti média, amikor arról írtak, mindenféle forrás és hivatkozás nélkül, hogy Karácsony Gergely meg fogja emelni a BKV-bérletek árát.

A kormánypárti média pedig a hét közepén hozta a hírt, hogy Gyurcsány Ferencnek saját szobája lesz a városházán Karácsony győzelme után. Nem érdekelte őket, hogy ezt rögtön cáfolták, hiszen az Origónál a cáfolat is csak bizonyíték, ezt a bravúrt a Magyar Nemzet mutatta be:

„Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt szocialista miniszterelnök kapcsán szóba jött, hogy irodát/szobát kaphat a főpolgármesteri hivatal épületében. Az Origó információját később – valószínűleg az ötlet népszerűtlensége miatt – cáfolták az illetékesek.”

Nyilvánvaló, hogy nem jött szóba.

Aztán jött a kamu hír, hogy Lamperth Mónika lesz a főjegyző a Városházán. A kormánypárti lapokat nem zavarja, hogy ezt a XV. kerületi jegyző és Karácsonyék is cáfolták, ma is így ír erről a lap:

„A hírek szerint Lamperth Mónika egykori belügyminiszterből főjegyző lesz.”

De a kormánypárti lapok Demszky kapcsán is úgy cikkeznek, mintha befolyása lenne Karácsonyra, esetleg tanácsadója lenne:

„Demszky Gábor bukott liberális főpolgármester Karácsony megválasztása után pár órával közölte, hogy a fővárosnak hitelt kellene felvennie a Világbanktól és az Európai Beruházási Banktól.”

Sőt, a Magyar Nemzet erről így ír:

„Demszky Gábor már az önkormányzati választás másnapján elkezdte tanácsokkal ellátni Karácsony Gergelyt, a baloldal közös főpolgármesterét. A fővárost 1990–2010 között vezető SZDSZ-es expolitikus azt javasolta az újonnan megválasztott fővárosvezetőnek, hogy azonnal forduljon a Világbankhoz és az Európai Beruházási Bankhoz, vegyen fel hiteleket. Amikor 2010-ben Demszkyt Tarlós István váltotta, összesen 260 milliárd forintnyi adósságot hagyott utódjára. Karácsony nyilvánosan nem utasította el a tanácsot, azonban gyorsan díszpolgári címmel kínálta meg a veterán liberálist.”

Valójában itt annyi történt, hogy Demszky Gábor erről a Klubrádiónak nyilatkozott a választások után mint volt főpolgármester. Tanácsadásról szó se volt, de okos húzás az a sugallás, hogy Demszky azért tanácsadó, mert Karácsony nem mondta egy Klubrádiós nyilatkozat után, hogy Demszky nem tanácsadó. Továbbá, hogy a tanácsadás helyett adott Karácsony Demszkynek díszpolgári címet, ami nem tűnik túl erős érvnek, tekintve hogy Karácsony Tarlós Istvánnak is díszpolgári címet szán.

A legfrissebb bizonyíték pedig szombat esti. A Magyar Nemzet fotózta le az egyébként a feleségével vidéken tartózkodó Karácsonyt, hogy egy vendéglőben Bajnai Gordonnal ül. Ebből is levonta a következtetést az Origo:

„Folytatódik a bukott balliberális világ restaurációs próbálkozása – Karácsony most Bajnai Gordonnal találkozott.”

De nem csak ez a vonal megy a fake news gyártásban. A közösségi médiában már hétfőn elkezdték azt a memét terjeszteni, hogy Karácsony ingyenessé teszi mindenkinek a BKV-t, miközben Karácsony ígérete az volt, hogy ez a 14 év alattiaknak fog járni.

Hétfőn és kedden több ellenzéki Facebook-csoportba is beposztolták kérdésként, hogy mikor lesz már ingyenes a BKV? Az egyik Fidesz-közeli blog egy történetet is kitalált, amely szerint egy bliccelő polgártársunk bemondta, hogy Karácsony miatt nem vett jegyet, és az ellenőrök nem büntették meg. A Fidesz-közeli blog ezután felszólította az olvasóit, ne vegyenek jegyet és bérletet, hivatkozzannak Karácsonyra.

Sőt elkészült egy ilyen jegy is, ami a Fidesz Facebook-oldalainak nagy részére ki is került.

Talán a legelképesztőbb, hogy a fentiekhez hasonló módon kérik számon Karácsonyon, hogy nem állította meg vasárnap óta a klímaváltozást. A Fidesz-közeli megmondó emberek szerint Karácsonynak az volt az ígérete, hogy megállítja a klímaváltozást Budapesten. Természetesen nem ez volt az ígéret, hanem a klímváltozás káros hatásainak mérséklése, illetve a klímabarát város felé való elmozdulás.

A Karácsony miért nem állította meg a klímaváltozást kérdéskörben Bohár Dániel, a Hír Tv riportere jutott a legtovább. Instant szekunder szégyenérzet a videó:

Na jó, ez a poszt talán fokozza.

És ha valakiben még ezután is maradna kérdés, hogy vajon mire készül a fővárosban a Fidesz, annak ajánlom kedvenc nyolcadik kerületi Facebook-oldamat, amit 5 napja alapították és témája az, hogy a még hivatalba sem lépett Pikó András megválasztott polgármester miatt tönkrement a kerület, Karácsony miatt pedig a főváros.

Természetesen a szálak összeérnek, hiszen már ez a frissen alakult Facebook-oldal is számon kéri Karácsonyon az ingyenes BKV-t.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán