Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A világ legnagyobb globális szakszervezete is kiáll a kurdok mellett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az IndustriAll nemzetközi és európai szárnya felhívást intézett Törökországhoz, hogy azonnal fejezze be a harci tevékenységeket, valamint Észak-Szíria megszállását, erről a Facebook oldalukra feltöltött határozatból értesülhetünk.

A határozat a csapatok azonnali kivonását követeli, emellett elítéli a katonai akciókat:

„az IndustriALL Globális Szakszervezet és az IndustriAll Európa felszólítja a török kormányt, hogy fejezze be katonai tevékenységét észak-kelet Szíriában és azonnal vonuljon ki a területről.

Mélységesen aggódunk a szíriai rezsim szárazföldi haderejével szembeni konfliktus további elmélyülése miatt. Emiatt elítéljük a török katonai tevékenységet észak-kelet Szíriában, mely a nemzetközi jog botrányos megsértése, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2254-es számú határozatát.”

A szakszervezetek nyilatkozata emellett kitér arra, hogy Erdogan elnök a beavatkozással súlyosan aláássa a térség egyébként is törékeny stabilitását, komoly veszélynek kitéve ezzel a területen élő kurdokat.

Emlékeztetnek arra is, hogy a harcok súlyos civil áldozatokkal, a munkásság szenvedésével és gazdasági károkkal is járnak, amit szakszervezetként mélységesen elítélnek. Mint írják,

„határozottan kiállunk a béke és szabadság mellett, az erőszak és a terrorizmus valamennyi formája ellen. […] Ezért az IndustriALL Globális Szakszervezet és az IndustriAll Európai Szakszervezet a konfliktus politikai és diplomáciai megoldására szólít fel, az ENSZ égisze alatt, melynek tartalmaznia kell az ellenségeskedés azonnali befejezését, és a török katonák kivonását észak-kelet Szíriából, ezzel biztosítva a békét és stabilitást Szíriában és az egész régióban.”

Berlin Tegel repülőterén eközben aktivisták blokkolják a Turkish Airlines pultját, Rojava megszállása ellen tiltakozva.

 

„Berlinben félórája blokkolja hatvan elvtárs a Turkish Airlines pultját Tegelen.

A berlini rendőrség megpróbálja az újságírói tevékenységet ellehetetleníteni.

Semmi együttműködés a fasiszta török állammal.

Együtt felkelünk Rojaváért.”

A 444 beszámolója szerint pedig immár Orbán is feladta korábbi álláspontját és nem élt vétójogával, így az Európai Bizottság ülésén elfogadták a nyilatkozatot, miszerint „határozottan elítélik Törökország egyoldalú katonai fellépését Szíriában” – holott korábban Magyarország még vétózta a török megszállás elítélését.

Törökország a múlthéten kezdett el benyomulni Észak-Szíriába, Rojava, a baloldali kurd népállam területére, hivatalosan azért, hogy egy biztonsági zónát hozzon létre déli határa mentén, ahová több millió szíriai menekültet telepítene le.

Valójában azonban a kurdok elleni háború részeként megpróbálják szétzúzni Rojavát, miután az amerikai katonák távozásával Trump elnök gyakorlatilag zöld utat adott az offenzívának – bár az amerikai elnök azóta felszólította török kollégáját, hogy hagyjon fel az agresszióval.

Jelenleg a kurdok mellett szíriai és orosz csapatok igyekeznek gátolni a török előrenyomulást, emellett életbe lépett egy 120 órás tűzszüneti egyezmény is, melynek feltételeit, miszerint ki kellene üríteniük a törökök által meghatározott biztonsági zónát, a kurdok csak részben fogadtak el.

Másrészről Törökország nem tartja be vállalásait: amellett, hogy a törökökkel együttműködő iszlamista milíciák továbbra is harcban állnak a kurd haderővel, helyi források szerint a török tüzérség továbbra is legalább egy várost tart tűz alatt.

Emellett Erdogan bejelentette, hogy az ötnapos tűzszünet után – melynek során a török hadsereg továbbra is a területen tartózkodik –

„az offenzíva sokkal határozottabb formában, pontosan onnan folytatódik majd tovább, ahol abbamaradt, és még abban a percben, amikor a 120 óra lejár”.

A témával rendszeresen foglalkozunk a Mércén, korábbi írásainkat ezen a linken találjátok. Az eseményeket pedig ezen a térképen tudjátok többé-kevésbé élőben követni.

Szombaton mint megannyi városban, Budapesten is lesz tüntetés Rojava melletti kiállásképp, a török agresszió ellen, ennek Facebook eseményét az alább láthatjátok:

Címlapkép: Nazım Daştan, Mesopotamia Agency