Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szíriai kurdok megtagadták a török tűzszünet feltételeit

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 20.40: A szíriai kurd kormányzó párt vezetője, Aldar Helil röviden reagált az amerikai vezetők bejelentésére, közölve, szó sem lehet róla, hogy a 32 kilométeres határzónából visszavonulva letegyék a fegyvereiket Erdogan csapatai és szabadcsapatai előtt, főként nem lehet szó erődítéseik elpusztításáról.

Menet a kurdokért!
Tüntetés és vonulás október 19-én, szombaton a szíriai szabad népek elleni török agresszió ellen. Gyülekező délután kettőkor a Kossuth téren, vonulás a Deák Ferenc tér – Astoria útvonalon a Blaha Lujza térre.

Hozzátette, a hadvezetés, és a kantonok vezetése ezeket a török feltételeket korábban már kategorikusan visszautasították, most is így tesznek.

Donald Trump közben „örömét fejezte ki” azzal kapcsolatban, hogy Ankara ígéretet tett a tűzszünetre.

Velük egy időben azonban Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter közölte, a tűzszüneti megállapodás a YPG „teljes lefegyverzését és megadását” is magába foglalná.

Korábban írtuk:

Beleegyezett az ideiglenes tűzszünetbe Recep Tayyip Erdogan török elnök a ma délután Ankarában megkezdett tárgyalások után, amelyeket az amerikai alelnökkel, Mike Pence-szel és a külügyminiszterrel, Mike Pompeóval folytatta, értesült a BBC.

Pompeo és Pence Erdogan nélkül, de közös sajtótájékoztatón jelentették be ezt, Pence hozzátette, szerinte a fegyverszünet „Donald Trump elnök érdeme”, hiszen ő „mindenáron, békét, fegyverszünetet kívánt.”

A megegyezés amerikai források szerint 120 órányi fegyverszünet elrendelésével végződött, ez idő alatt a török hadsereg mindennemű hadicselekményt leállított a szíriai kurd területeken. Ankara feltétele ehhez az, hogy a kurd egységek”rendezetten kivonulnak” majd saját területüknek azon részéről, amelyet a törökök, mint „biztonsági zóna” jelöltek ki.

Ebbe tartozik bele a szíriai kurd kantonok összes, nagyobb városa.

A népállam eddig autonóm, főbb városaiba a napokban bevonultak Aszad egységei és néhány szíriai orosz alakulat is, hogy megakadályozzák a további török előrenyomulást.

Cikkünk folyamatosan frissül