Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezet szerint a három évvel ezelőtti szintre állítják vissza a vasútegészségügyi dolgozók bérét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem járnak tovább a megemelt munkabérek a vasúti dolgozók és családtagjaik ingyenes egészségügyi ellátását végző dolgozóknak – ezt állítja legalábbis a Vasutasok Szakszervezete (VSZ).

Az érdekvédők sajtóközleményben számoltak be arról kedden, hogy egy állami cég, a vasúti dolgozók tb-s ellátásáért felelős Vasútegészségügyi Nonprofit Kft. visszaállítja a 900 dolgozójának bérét a megállapodás előtti szintre, mivel az ő értelmezésük szerint az eddig érvényes, 2017-2019-re szóló hároméves béremelés meghatározott időre szól, vagyis 2020-ra már nem.

A VSZ szerint „végtelenül aggályos kimenetelű” a cég értelmezése, s mivel a szakszervezet a cégvezetéssel nem jutott egyezségre, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kéri a béremelés végrehajtásának értelmezését.

Az ügy tisztázása érdekében a szakszervezet arra a kérdésre is választ vár a minisztertől, hogy az eddigi bérek további folyósítására változatlanul biztosítja-e a kormány a szükséges forrásokat.

Zlati Róbert, a VSZ alelnöke szerint felfoghatatlan ez a munkavállalókat bizonytalanságban tartó furcsa szemlélet, ilyennel más munkáltatónál még nem találkoztak. A szakszervezet szerint a cégnél lezajlott munkaszerződés módosítások feleslegesek és aggályosak is.

Az ügyben a Világgazdaság megkereste a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-t, akik hárítottak, mondván, nem állítják vissza a béreket.

„A Vasutasok Szakszervezetével írásban és szóban is egyeztettünk annak érdekében, hogy megértessük, cégünk fedezet nélküli kötelezettségvállalást nem tud vállalni. A bérfejlesztés kormánydöntésen alapszik, nem a társaság által kitermelt többletforráson” – közölte a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft. a lappal.

Hozzátették, a szakszervezettel folytatott megbeszéléseiken elhangzott, hogy a VSZ állásfoglalást fog kérni a minisztériumtól, amiben rákérdeznek, hogy az állam tudja-e tartósan biztosítani az egymást követő években egymásra épülő, beépített béremelésekkel kapcsolatos támogatását.

A vállalat szerint a dolgozói bérek nem kerülnek vissza a 2017-es szintre, miután a jövő évi költségvetés fedezetet nyújt arra, hogy az esedékes béremelések a korábbi béremelésekre épüljenek rá.

A VG.hu megkereste az ügyben az Emmit is, ahol azzal ütötték el a választ: nem tudnak a szakszervezet megkeresésről, emellett értetlenségüknek adtak hangot, hogy őket keresik az ügyben, hiszen ebben nem ők, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illetékes.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán