Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra van baloldal a lengyel parlamentben, de Kaczynskiék nagyot nyertek

Ez a cikk több mint 4 éves.

A szavazatok több mint nyolcvan százalékának megszámlálása után biztosnak tűnik, hogy a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) maradhat kormányon Lengyelországban. A Jaroslaw Kaczyński által vezetett, Fidesz-szövetséges párt a parlament alsóházában, a Szejmben a voksok 45,16 százalékát szerezte meg és ezzel feltehetően abszolút mandátumtöbbsége lesz.

A második helyen, a harminc százalékos célt jelentősen alulteljesítve a 2015-ig kormányzó jobbközép Polgári Platformból (PO), a liberális Modernből (Nowoczesna) és a Zöldekből összeállt Polgári Koalíció (KO) végzett 26,10 százalékkal.

És hosszú évek óta először újra lesz baloldal a lengyel parlamentben: a hárompárti Lewica koalíció a szavazatok 12,10 százalékát szerezte meg.

6,71 százalékkal Szejmbe jutott a szélsőjobboldali pártok tömörülése, a Konföderáció is. A párt buliján tiszteletét tette a német bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) delegációja is. Steffen Kotré, az AfD parlamenti képviselője itt elmondta, nagyon örül annak, hogy Lengyelországban is van egy olyan hazafias párt, amely az uniós struktúrák lebontására törekszik.

A PO korábbi koalíciós partnere, a Lengyel Parasztpárt (PSL) most a szélsőjobboldali Kukiz’15 mozgalommal állt össze, hogy 8.9 százalékkal a negyedik helyen végezzen.

A PiS győzelmét alapvetően három tényező magyarázza, ahogy azt a Mércének Dawid Krawczyk, a Krytyka Polityczna portál újságírója elmondta.

  • Az első ok a jó gazdasági helyzet, a bérek elmúlt időszakban tapasztalható stabil növekedése. A lengyel gazdaság folyamatosan nő, méghozzá gyorsabb ütemben, mint a legtöbb EU tagállamban és az államadósság mértéke sem feltűnően magas.
  • Emellett olyan jóléti intézkedéseket, szociális támogatásokat vezettek be, amelyek a rendszerváltás utáni szabadpiaci politikába nem fértek bele. A Pis 500 plusz programja keretében például a családok minden gyerek után kapnak havi 500 zlotyit (kb. negyvenezer forintot). A kampányban pedig Kaczyńskiék az ígérték, a minimálbért is megemelnék, mégpedig majdnem a duplájára: 4000 zlotyira, ami valamivel több, mint 300 ezer forintnak felel meg.
  • Szerepet játszik a PiS népszerűségében az elismerésben kevésbé részesülő társadalmi csoportok, például a vidéken élők, illetve a mezőgazdaságban dolgozók felkarolása.

Emellett központi szerep jutott a gyűlöletnek is, amely leginkább a szexuális kisebbségek ellen irányult, de nem hiányzott az antiszemitizmus és a menekültellenes diskurzus sem.

A mostani választást sokan azért tekintették vízválasztónak, mert a PiS újbóli megválasztásával újabb svungot kaphat a párt erősen reakciós, nőkkel és kisebbségekkel szemben ellenséges, a szabadságjogokkal szemben szkeptikus politikája. Mikolaj Czesnik, a varsói SWPS Egyetem társadalomtudományi programjának igazgatója az osztrák Der Standardnak a választás megelőzően azt mondta, a pártnak nem feltétlenül kell orbáni alkotmányozó többség (amely jelen esetben ez 307 mandátumot jelentene) ahhoz, hogy mélyreható változtatásokat eszközöljön. „Ez elmúlt négy évben már 235 mandátummal sem fordult elő, hogy elveszítettek volna parlamenti szavazásokat, és be tudtak vezetni alkotmányellenes törvényeket.”

Sokan a média szabadságát sem tartják biztonságban: Michał Kokot, a Gazeta Wyborcza napilap újságírója pedig úgy véli, a következő években a kormánypárt megpróbálja majd centralizálni a hatalmat, és kísérletet tesz arra is, hogy megszerezzen különféle független médiumokat azok külföldi tulajdonosaitól (már belengették például, hogy törvényt hoznának a külföldi médiatulajdon korlátozásáról) – Kaczyńskit ugyanis zavarja, hogy a sajtóban vannak még olyanok, akik neki nem tetszően fogalmaznak.

A Lewica sikeréről Krawczyk a Mércének elmondta, óriási fejlemény, hogy baloldali szereplő is ül majd az új parlamentben. A szövetség három párt – a posztkommunista baloldal, a baloldali-liberális Tavasz mozgalom, illetve a spanyol Podemos mintájára alapított Razem – koalíciójaként jött létre, és vezetői 8-10 százalék körüli eredményre számítottak. Így a mostani eredmény egyértelmű siker számukra.

Krawczyk abban látja a siker titkát, hogy a három szereplő tanult a múlt hibáiból és jól kiegészítették egymást: a posztkommunista utódpárt a reálpolitikai machinációk terén, a Tavasz a profi kampánytechnikák, a Razem pedig a baloldali programelemek és intellektuális tartalom tekintetében tett hozzá a koalícióhoz. A három párt összesen 43-45 mandátumra számíthat a 460 tagú Szejmben.

Ebből az újbalos Razemnek olyan 5-6 képviselői hely jut majd – ezt már Marta Tycner, a párt tagja mondta el a Mércének. Tycner szerint a PiS stabilan teljesített, de növelni nem tudta a bázisát, így Kaczynskiék sem örülhettek igazán.

A Polgári Koalíció gyenge eredménye, a baloldal erősödése és a PiS győzelme is azt mutatja, hogy a neoliberális korszak véget ért Lengyelországban, és nincs visszatérés a megszorítások és a szociális védőháló visszavágásának korába.

Az emberek elkezdték jogosultnak érezni magukat arra, hogy az állam gondoskodjon a stabil életkörülményeikről, így Tycner szerint könnyen kiderülhet, hogy a harmadik erőként befutó Lewica lesz a PiS egyetlen valódi alternatívája.

(Mérce / Gazeta Wyborcza)

Címlapkép: Facebook / Lewica