Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Párttá alakult a baloldali lengyel Tavasz Mozgalom, máris a harmadik legerősebb

Ez a cikk több mint 5 éves.

„A Wiejska utcában [itt ülésezik a lengyel törvényhozás] most az évszázad tele zajlik. Tavaszra van szükségünk, ami megújítja ezt a borongós tájat.” – mondta Robert Biedroń, a lengyel baloldali Tavasz Mozgalom vezetője vasárnap a szervezet párttá alakulásának alkalmából rendezett nagygyűlésen. Az ünnepélyes rendezvényen mintegy hétezer szimpatizáns vett részt.

A Tavasz [Wiosna] Párt programjában többek közt célul tűzték ki

  • Minimálnyugdíj és a minimálbér növelését
  • Fogyatékkal élők és családjaik nagyobb támogatását
  • Családon belüli erőszak elleni és a nőjogokért való harcot
  • Vidék és a városok közötti életszínvonalbeli különbségek kiegyenlítését
  • A terhesség 12. hetéig feltétel nélkül elvégezhető abortusz lehetővé tételét
  • Az összes szénbánya bezárását, és megújuló energiaforrásokra való átállást

Biedroń a kormányzó PiS [Jog és Igazságosság Párt] és az ellenzék pártpolitikai csatározásában megosztott lengyel társadalom „újraegyesítésének” igényével lép fel.

A párt politikusai nyilatkozatai szerint leginkább az önkormányzatokra és a civil társadalom bevonására akarják alapozni a politikai működésüket.

Biedroń, a Tavasz Párt elnöke az első vállaltan meleg politikus a lengyel törvényhozásban, ahova még 2011-ben, egy azóta feloszlott mozgalom tagjaként került be.

A párt egy friss felmérés szerint máris a szavazatok 10 százalékát kapta volna meg, ha vasárnap tartották volna a választásokat Lengyelországban, ezzel jelenleg a harmadik legerősebb politikai formáció. A Tavasz Párt jelöltjei indulnak az idei Európai Parlamenti választásokon.

Forrás: MTI; gazeta.pl

 

Címlapkép: Pexels.com