Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy tűnik, kikapott Farkas Flórián Lungo Dromja is a roma nemzetiségi választásokon

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Fidesszel szövetséges Lungo Dromnak lehet a legtöbb mandátuma az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) a tegnapi nemzetiségi önkormányzati választások után, ám a többségre már nem futotta – adta hírül a RomNet. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt időszakban többször is korrupciós gyanúba keveredett Farkas Flórián elveszítheti székét az ORÖ élén.

A 47 fős ORÖ-ben 24 mandátum kell a többséghez, a szavazatok 98,37 százalékos feldogozottságánál már biztosra látszik, hogy a Lungo Drom elveszítette többségét, és csak 20 mandátumot szerzett. Három ellenzéki kihívó is indult Farkas Flóriánékkal szemben:

  • FIROSZ: 18 mandátum
  • Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM): 5 mandátum
  • PHRALIPE: 4 mandátum

Bár a három szervezet egymással is rivalizál, ám egy nemrégiben megkötött egyezség értelmében mindhárman vállalják, hogy nem működnek együtt a Lungo Drommal. Mint írják:

a Farkas Flórián és a Lungo Drom által képviselt eredménytelen, korrupt „felzárkóztatási törekvések” folytatása mind rövid, mind pedig hosszú távon a cigány érdekképviselet, valamint a felzárkóztatási politika ellehetetlenülését, annak halálát jelenti.

Ezek nem túl biztató jelek Farkas Flórián számára, ám bukása mégsem borítékolható, ugyanis a választások után általában történnek átállások egyik csoportból a másikba, így nem kizárt, hogy végül a Lungo Drom megszerzi a többséget jelentő 24 mandátumot.

Pillanatnyilag azonban úgy tűnik, ezek az átállások sem a Lungo Dromnak kedveznek. Hídvégi Attila, a RomNet újságírója például Facebook-oldalán arról számol be, hogy értesülései szerint a Lungo Drom 20 fős csapatából hárman már átálltak a Firoszhoz.

Címlapkép: MTI / Kovács Tamás