Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ilyen kampány nem volt még Magyarországon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Karácsony Gergely nemrég kijelentette, hogy ilyen mocskos kampány az elmúlt 3 évtizedben nem volt Magyarországon – és valóban, nemcsak parkolóórának öltözött fidelitasosok, nyuszinak öltözött ellenzéki aktivisták, bohócok és cirkuszi zenét bömböltető csónakázók népesítették be az önkormányzati választást megelőző heteket, hanem ennél sokkal durvább pillanatok is voltak. Gondoljunk csak Pikó András kampányirodájának rendőrségi megszállására, Wittinghof Tamás kiszivárogtatott videójára vagy Karácsony Gergely lehallgatására.

Választási videóműsorunk negyedik adásában ezt a témát járta körbe Diószegi-Horváth Nóra két vendégünkkel, Juhász Attilával, a Political Capital elemzőjével és Szabó Attilával, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) választási jogi programjának koordinátorával.

Szabó és Juhász is egyetértettek abban, hogy ez a kampány több szempontból is kirívó ahhoz képest, amihez szokva vagyunk, pláne, ha önkormányzati és nem országgyűlési választásról van szó. A botrányokon és a negatív kampányoláson túl azonban az is szóba került, hogy idén erőteljesebb civil, állampolgári aktivitás figyelhető meg ellenzéki félen, valamint, hogy a NER működésmódjának egyik alapvető eszközét figyelhettük meg kiemelten ebben az időszakban: tudniillik azt, hogy a Fidesz minden elképzelhető módon kihasználja a kampánya során azokat a függőségi viszonyokat, amiket a kormány az elmúlt években a társadalomban kiépített. Márpedig minél inkább vannak ezek a függőségi viszonyok, annál inkább kiszolgáltatottak a választópolgárok, és az egész választási rendszer.

A teljes beszélgetést a fenti videóra kattintva tekinthetitek meg!

Ezt az adásunkat eredetileg élőben közvetítettük a Facebook oldalunkon, ezért van, hogy a videó képi minősége kicsivel rosszabb a megszokottnál.

Október 13-ig minden pénteken a választással kapcsolatos videóműsorral jelentkezünk, korábbi adásainkat erre a linkre kattintva tudjátok megtekinteni. Kövessetek minket a Facebook oldalunkon, vagy iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra, nehogy lemaradjatok friss adásainkról!