Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem 6, nem 8, nem is 10, hanem akár 25 ezer forintot is kaphat egy terézvárosi nyugdíjas a választás előtt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Aki nemcsak nyugdíjas, hanem rászoruló is, összesen 25 ezer forint értékű utalványt kap a VI. kerületben az önkormányzati választás előtt –  írja egy olvasói beszámoló alapján az Átlátszó.

Ez úgy fordulhat elő, hogy a nyugdíjasok 10 ezer forint, a rászorulók 15 ezer forintos utalványt kaptak – aki mindkét kategóriába beleesik, annak összesen pedig 25 ezer forintos ajándékot adott a fideszes kerületvezetés.

Az Átlátszó olvasója két külön borítékban, két külön napon kapta meg az utalványcsomagokat, méghozzá nem sokkal a minden nyugdíjasnak kiküldött kormányzati rezsiutalvány után.

A Nemzeti Közművek egyébként éppen ma, október 3-án adott ki közleményt arról, hogy mekkora siker a rezsiutalvány: eszerint az NKM ügyfélszolgálati irodáiban eddig több százmillió forint értékben használtak fel rezsiutalványt, több mint 60 ezer ügyfélmegkeresés érkezett ezzel kapcsolatban (MTI).

Az utalványok kedvezményezettjei levelet is kaptak az utalványok mellé, amelyben Hassay Zsófia fideszes polgármester arról ír, hogy az általa vezetett VI. kerület takarékos gazdálkodása tette lehetővé az ajándékozást, és a kerület vezetése fontosnak tartja a terézvárosiak minden rétegének és korosztályának megbecsülését.

A Nagy Budapesti Osztogatásról több cikkünkben is megemlékeztünk a kampány alatt: egyrészt írtunk arról a jelenségről, ahogyan az egyes fővárosi (fideszes vezetésű) kerületek egymásra licitálnak 6, 8, illetve 10 ezer forintos idősek napi utalványaikkal – ebben a kategóriában is már Terézváros vitte a prímet-, de beszámoltunk már jelöltek ingyenes fánk-sör- és krumpliosztásáról is.

Aztán arra is rávilágítottunk, hogy kampányidőszakon kívül kevésbé bőkezűek a támogatásokkal ugyanezek a budapesti kerületek: a 2017-es költségvetési adatok szerint a 23 kerület összesen 4.367.866.763 forintot költöttek szociális juttatásokra. A fővárosi lakosságra vetítve ez 2.561 forint/lakos/év támogatásnak felel meg. (Ugyanezekről az adatokról kerületi bontásban a fent hivatkozott cikkben írunk részletesen.)

Az Átlátszó olvasója egyébként úgy nyilatkozott az újságnak, hogy bár nehéz anyagi helyzete miatt nagyon jól jön minden támogatás,

azt megalázónak érzi, hogy csak most, a közelgő önkormányzati választás előtt foglalkozik vele „a hivatal”.

Úgy érzi, hogy ezzel a pénzzel akarják megvenni a szavazatát, de azt mondta az Átlátszónak, hogy az utalványok miatt sem fog a Fideszre szavazni, ahogy eddig sem tette.

(Átlátszó)

Címlapkép: Mohai Balázs/MTI