Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vajna Tímea fánkját osztogatta ingyen a belvárosi alpolgármester egy gyerekeknek szervezett programon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Javában tombol a kampányidőszak: az évente megrendezett Belvárosi Családi pikniken idén nem csak a kedves programok jutottak szerephez – ezúttal felbukkant az ötödik kerület alpolgármestere, Jeneiné Rubovszky Csilla is, hogy némi fánkot osztogasson az ott összegyűlt gyerekeknek.

A Mérce információi szerint az önkormányzat által a Károlyi-kertbe szervezett eseményen, Tutu bohóc műsora közben bejelentették: meglepetés érkezik. A konferanszié és a fellépők ekkor megkérdezték a gyerekeket: tudják-e, mi lesz az?

Pár gyerek ekkor kitalálta, hogy bizony fánkozás lesz – ugyanis aznap már nem először bukkant fel az alpolgármester, hogy Mr. Funk fánkjait osztogassa.

Fánkosztás. Fotó: Mérce

A színes fánkokat gyártó, belvárosi székhelyű cég tulajdonosa egyébként a Nemzeti Cégtár adatbázisa szerint maga Vajna Tímea. Rubovszky Csilla pedig alpolgármestersége mellett annak az ötödik kerületi területnek a képviselője, amelyhez a Károlyi-kert is tartozik.

A gyerekekkel való kampányolásnak nagy hagyománya van Magyarországon annak ellenére is, hogy törvénybe ütközik. Vannak politikusok, akik előszeretettel fordulnak meg kampányidőszakban óvodákban, iskolákban, családi eseményeken, hogy aztán az ott készült képeket felöltsék valamelyik közösségi oldalra, biodíszletként használva az ott összegyűlt gyerekeket (ezt nevezik politikai pedofíliának, szép példákat lehet találni A gyerek nem kampányeszköz mozgalom Facebook-oldalán).

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány nemrégiben egy kisokosban foglalta össze a kampányidőszakban alkalmazandó gyerekjogi alapelveket, amely szerint:

  1. A gyerekeket védeni kell a manipulációtól. A választási kampányoknak ők nem célcsoportjai.
  2.  A gyereknek joguk van a megfelelő tájékoztatásra a politikáról. Segíteni kell őket, hogy megértsék a politika és pártpolitika szerepét a közélet alakításában.
  3. A gyerekek nem használhatók politikai célokra.
  4. A gyerekek nem közszereplők: személyes adataik, képmásuk felhasználása sértheti jogaikat és  érdeküket.
  5. A gyerekeknek vannak polgári jogaik, és részt vehetnek az őket érintő közéleti kérdésekben.

Emellett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is kiadott áprilisban egy közleményt, amelyben az akkori, európai parlamenti választások kapcsán hívta fel arra a figyelmet:

egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője,

valamint

a gyermekek pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség, a beleegyezés.

Címlapkép: Mérce