Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bravúrosan hamisított hírt a közmédia abból a sajtótájékoztatóból, amit a hírhamisítás ellen tartottak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ismét fikciós feldolgozásban jelent meg a közmédia műsorfolyamában az ellenzék legújabb, Kunigunda útján tartott sajtótájékoztatója  – írja Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-posztja nyomán a 444.

Mint arról reggel beszámoltunk, a szombati, ellenzéki közlemény beolvasására irányuló sikertelen próbálkozás után ismét a Kunigunda útján található MTVA-székház előtt gyülekeztek reggel az ellenzéki képviselők, egy csoportnyi demonstráló társaságában.

Mielőtt Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója kénytelen volt fogadni a képviselőket a székházban, a politikusok sajtótájékoztatót tartottak az épület előtt.

Ezen Hadházy Ákos többek között az alábbiakat mondta szó szerint:

„Nyilvánvaló, hogy az ellenzéknek két alapvető követelést kell elérnie: hogy ennek az intézménynek (az MTVA-nak) konszenzusos vezetése legyen, a másik pedig az, hogy el kell érni a kormánypropaganda törvényi tiltását.”

Ehhez képest az M1 Híradójában a képviselő mondandójából az a hír kerekedett ki, hogy Hadházy szerint

„politikai nyomást kell gyakorolni a műsorszerkesztésre”.

A képviselő által el nem mondott mondatot a bemondó és a riport narrátora is megismételte, míg Hadházy többi kijelentését egyszerűen kihagyták.

Hadházy ugyan valóban használta a „politikai nyomásgyakorlás” szószerkezetet a satótájékoztatóm, ám egészen más kontextusban, ezt pedig kollégánk helyszíni videofelvétele is bizonyítja.

„Sokan azt kérdezik, hogy hogyan lehet ezt (a propaganda törvényi tiltását – a szerk.) elérni. Ilyenkor vissza szoktam kérdezni, hogy megtettünk-e mindent azért, hogy vége legyen ennek az egészen gyalázatos kormánypropagandának. Valódi politikai nyomást kell gyakorolni. Mi is ezért vagyunk itt, és ezért hívunk ide nagyon sok embert”

-mondta Hadházy.

Az idézett rész 4:25-től látható-hallható:

A sajtótájékoztatón egyébként a DK-s Varju László is két konkrét követelést fogalmazott meg:

  1. A köztévé tegye lehetővé, hogy az ellenzéki képviselők közleménye megjelenjen a híradóban.
  2. A köztévé ne akarja befolyásolni az önkormányzati választásokat, ennek érdekében pedig teremtsenek lehetőséget a valódi vitára.

Ezt konkrétabban is megfogalmazta: az MTVA szervezzen meg egy Tarlós-Karácsony főpolgármester-jelölti vitát.

Ahogy azt mi is megírtuk: pénteken derült ki, hogy nem kaphatta volna meg azt a birtokvédelmi határozatot az óbudai jegyzőtől az MTVA, amelyet az ellenzéki képviselők ellen kért még tavaly decemberben, a rabszolgatörvény elleni tüntetés-hullám alatt, így most első fokon eltörölték azt. Ebből az is következik, hogy tavaly, a december 16-ról 17-re virradó éjszaka a politikusokat nem volt jogszerű kitenniük a közmédia épületéből. Erre a hírre reagálva tértek vissza a székházba szombaton és hétfőn az ellenzéki képviselők.