Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Decemberi tüntetések: pert nyert az ellenzék az MTVA ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem kaphatta volna meg azt a birtokvédelmi határozatot az óbudai jegyzőtől az MTVA, amelyet az ellenzéki képviselők ellen kért még tavaly decemberben, a rabszolgatörvény elleni tünetés-hullám alatt, így most első fokon eltörölték azt. Ebből az is következik: tavaly, a december 16-ról 17-re virradó éjszaka a politikusokat nem volt jogszerű kitenniük a közmédia épületéből, írja a 444. A képviselők akkor az állami média vezetőivel szerettek volna beszélni, valamint beolvasni öt pontból álló követeléseiket a televízióban, ám erre nem volt lehetőségük. Több képviselő ezután az épületben éjszakázott.

A bíró döntés tehát kimondta, hogy:

  • a képviselőknek joguk volt bemenniük az épületbe, mindössze azt kellett volna vizsgálniuk, okoztak-e aránytalan kárt a közmédiának
  • az országgyűlési képviselők munkájukat a köz érdekében végzik, így nem utasíthatóak,
  • azt MTVA nem tudta bizonyítani, hogy aránytalan kár érte volna őket, hiszen az, hogy 8-10 perceben elismételik követeléseiket, nem számít annak.

Emellett a felvételekről az sem megállapítható, hogy bármelyik képviselő erőszakkal jutott volna be az épületbe – lökdösődés valóban történt, de nem egyértelmű, mi volt a kiindulása.

„Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a politikusokat belépési jog illeti meg minden közintézménybe, de a jogszabály szerint ez a belépés nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét”

-írják.

Az ítélet értelmében így a az MTVA-nak több, mint egymillió forint perköltséget kell fizetnie. A pert Kunhalmi Ágnes, Varju László, Gréczy Zsolt, Vadai Ágnes és Oláh Lajos indították.