Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízezrek tüntettek Moszkvában a tüntetéseken bebörtönzöttek szabadon engedéséért

Ez a cikk több mint 4 éves.

A rendőrség szerint 20 ezer, míg a szervezők szerint 25 ezer ember jelent meg azon a tüntetésen, amin a moszkvaiak a nyár végi tüntetéshullám során letartóztatott aktivisták szabadon bocsátását követelték. A tüntetések közül nem mindegyiket engedélyezték, a hatóságok által megtiltott demonstrációkat rendre erőszakkal oszlatták fel, és több mint 2 ezer embert tartóztattak le. Többen közülük 4 évig terjedő szabadságvesztést kaptak büntetésül.

Az orosz fővárosban azért mentek utcára ezrek minden héten augusztus közepétől szeptember közepéig (ezekről mi is beszámoltunk mindig, például itt, illetve itt), mert a szeptemberi helyhatósági választásokon indulni kívánó mintegy 20 ellenzéki jelöltet törölte a helyi választási bizottság a jelöltlistáról, különböző okokra hivatkozva, például, hogy nem volt elegendő hiteles ajánlásuk. A moszkvai ellenzékiek szerint ezek csak mondvacsinált ürügyek voltak az ellenzék ellehetetlenítésére.

A hatóságok minden létező eszközzel próbálták elfojtani a tüntetéseket, összességében sikertelenül. A tüntetéseken alkalmazott rendőri erőszakon kívül a köztársasági végrehajtó szolgálat meglepetésszerű vizsgálatokat tartott a korábban letartóztatott tüntetők lakásain, az ellenzéki vezetőket rendre letartóztatták, több egyetem kirúgással fenyegeti a tüntetéseken résztvevő diákokat és több ember ellen indítottak bírósági eljárást zavargásban való részvétel, vagy annak felbujtásában való részvétel vádjával, ami több évnyi börtönbüntetést vonhat magával. (Közülük többeket most el is ítéltek, néhányan 4 éves börtönt kaptak.)

A most vasárnapi tüntetésen egy sor politikai csoport képviseltette magát, jelszavaik

„Engedjétek el őket!”, illetve „Szabadságot a politikai foglyoknak!” voltak.

Ljubov Szobol, orosz ellenzéki antikorrupciós aktivista, és eltiltott moszkvai jelöltaspiráns beszédében azt mondta:

„Senkinek sem jut korrekt eljárás az orosz bíróságokon – bárkivel megtörténhet mostanában, hogy igazságtalanság és jogtalanság éri.”

 

A demonstráción részt vett többek közt Alexej Navalnij orosz ellenzéki politikus, aktivista is, aki úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy

„Biztos vagyok benne, hogy a mai tüntetés segíteni fog abban, hogy több embert szabadon bocsássanak.”

A jelöltek visszautasítását övező közfelháborodás érezhető is volt az eredményeken szeptemberben: a vidék jelentős részét ugyan vitte, Moszkvában azonban meglepő módon nem aratott földcsuszamlásszerű győzelmet Vlagyimir Putyin orosz elnök pártja, az Egységes Oroszország a fővárosban inkognitóban induló jelöltjeivel, akik Moszkvában a párt relatív népszerűtlensége miatt hivatalosan függetlenként indultak.  A legtöbb, nem putyinista győztes az Orosz Föderáció Kommunista Pártjából került ki.

(Reuters)