Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Radikálisok hekkeltek meg egy klímatüntetést Párizsban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Békés felvonulásból rendőri összecsapásba fordult a klímatüntetés Párizsban, amikor is a demonstrálókhoz a sárgamellényesek (gilets jaunes) és a Fekete Blokk nevű csapat anarchistái csatlakoztak, írja a Guardian. Tegnap városszerte ugyanis több tüntetés is zajlott – a

A klímahét alkalmából világszerte demonstrációkat és különböző programokat szerveznek (a magyarországi akciókról itt lehet olvasni), hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire: egy ilyen párizsi menetet hekkeltek meg a francia radikálisok. A kormány ellen tüntető anarchisták önmagukhoz híven kukákat, autókat gyújtogattak, valamint néhány üzlet ablakát is beverték, mintegy 160 embert pedig letartóztattak.

A gerillaakció a demonstráció délutáni óráiban történt; ekkor a békés klímamenet éppen a Luxembourg-kert felé tartott. A becsatlakozó anarchisták egy idő után elkezdték dobálni a menetet kísérő rendőröket, akiknek ezek után nehezére esett megkülönböztetni a két csoportot. A rendőri jelentés szerint mintegy ezer Fekete Blokkos csatlakozott a szombati tüntetéshez; a kapucnis radikálisokat a rohamrendőrök könnygázzal próbálták oszlatni.

Ezek után még egy csoport csatlakozott a klímatüntetéshez: az immáron 49. hete a francia államfő, Emmanuel Macron ellen szombatonként, általában be nem jelentve tüntető sárgamellényesek újra nagyobb akcióba kezdtek. A csoport demonstráció-hulláma tavaly az üzemanyag adójának emelése elleni  tiltakozással kezdődött: szerintük Macron csak újabb bizonyítékát adta annak, hogy nem érdekli a „kisember” sorsa.