Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olvasókör, előadások és sztrájk egy élhetőbb jövőért: pénteken startol a Klímahét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Péntektől indul a Klímahét Budapesten, az Extinction Rebellion magyarországi csoportja és a Fridays For Future szervezésében. De nem csak a fővárosban szentelnek egy egész hetet a klímatudatosságnak és edukációnak: Pécsett például a Szabad terek állított össze hét napnyi programot.

A Klímahét legfőbb célja, hogy rávilágítson a klíma- és ökológiai válságra: láthatóbbá tegye a kérdést és némi ismeretet is átadjon azoknak, akik a téma iránt érdeklődnek.

A változatos programok között lesznek figyelemfelhívó események, mint a hétnyitó behalás, amikor is az aktivisták egy csoportja köztéren kiterül, hogy demonstrálja: bizony, ez fog történni mindannyiunkkal, ha nem hagyunk fel a Föld és az éghajlat rombolásával, a Greenpeace szervezésében pedig előadást hallgathatunk az Amazonasi erdő pusztulásáról és arról, hogyan érint ez minket. De lesz fast fashion-t bojkottáló tüntetés is, olvasókör, illetve meghallgathatunk egy beszélgetést a klímaszorongásról és -bűntudatról. 

Kiterülős Performansszal tüntetnek a Fridays for Future és az Extinction Rebellion aktivistái a Kossuth téren a klímavédelemért 2019. május 17-én. Fotó: Mérce

A hetet a harmadik globális klímasztrájk zárja majd le, amelynek szervezői azt üzenik, ideje szembenéznünk azzal, hogy az emberiség jelenleg valódi krízist él át: a világon most zajlik a hatodik tömeges fajkihalási hullám, és rajtunk múlik, hogy minket is el fog-e sodorni.

„Omlik össze a természeti rendszer, ami a társadalmunk és az életünk alapját jelenti. Egy olyan új szemléletmódra van szükségünk, amiben a gazdasági érdekek nem írják felül a természet megőrzését és az emberi jóllétet!”

-írják az esemény oldalán.

Aki esetleg nem tud résztvenni fővárosban tartandó, hetet lezáró sztrájkhoz, mégis cselekedne: SopronbanSzekszárdonSzegeden és Nyíregyházán is megteheti.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs